Recepten Bakken Tussendoor Ontbijt Suikervrij

Een gezond tussendoortje, wie wil dat nu niet? Ik ben dol op dit havermoutbrood. Het is makkelijk te maken, het is lekker en het vult erg goed. Eén plak rond 10 uur zorgt ervoor dat ik de rest van de ochtend geen trek meer heb. Dit is met andere tussendoortjes helaas vaak wel het geval. Des te meer reden om dit fijne recept met jullie te delen. Sinds ik dit recept voor gezond havermoutbrood met banaan, lijnzaad en pitten tegen kwam heb ik het al vaak gemaakt. Elke keer weer met een andere smaakcombinatie. Ik deel graag mijn versie van het recept.

Cookinglife Foodies
Havermoutbrood met banaan, lijnzaad en pitten

Recept

Havermoutbrood met banaan, lijnzaad en pitten

Dit brood is een gezond tussendoortje dat lekker is en goed vult. Vries het in zodat je altijd wat in huis hebt.

Gang Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 16 plakken

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 35 min
Totaal 50 min

Ingrediënten

  • 300 gram havermout
  • 4 eieren, middelgroot
  • 2 rijpe bananen
  • 60 gram zonnebloempitten
  • 60 gram pompoenpitten
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels bakpoeder

Hoe maak je een havermoutbrood met banaan, lijnzaad en pitten?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Prak met een vork de bananen in een mengkom fijn (dit kan ook met een staafmixer).
  3. Voeg alle overige ingrediënten aan de bananenpuree toe. Meng dit goed door elkaar heen en stort het mengsel in een ingevette cakevorm.
  4. Bak het brood in 35 minuten goudbruin.

Ik heb de ingrediënten verdubbeld omdat ik liever in één keer een groot brood maak. Ongeveer de helft van het brood snijd ik na het bakken in plakken. Wikkel deze plakken vervolgens één voor één in vershoudfolie en vries deze in. In de avond kun je dan een pakketje uit de vriezer halen en laten ontdooien, zodat je de volgende dag een heerlijke ‘verse’ plak hebt van dit havermoutbrood. Als je het recept eerst een keer wil proberen of als je gewoon niet zoveel wil maken, kun je van alle ingrediënten de helft gebruiken. Let er dan wel op dat de baktijd dan 5 á 10 minuten korter zal zijn.

Ik heb deze keer een vrij simpele versie gemaakt, maar je kunt eindeloos variëren met de vulling. Denk bijvoorbeeld aan rozijnen, dadels, gedroogde vruchten, kokos, noten of andere zaden. Het originele recept is met appel. Ik vind het brood zelf lekkerder met banaan en gemakkelijker te maken. Als je het graag met appel wil maken, kun je gewoon dezelfde verhoudingen aanhouden. In plaats van twee bananen gebruik je dan twee appels. Schil de appel en rasp deze voordat je de appel door het mengsel heen doet. En wil je graag een glutenvrij havermoutbrood maken? Zorg dan dat je havermout gebruikt met het glutenvrij keurmerk!