Recepten Bakken Glutenvrij

Heb je, bijvoorbeeld op je werk, ook weleens last van een dipje tussen je ontbijt en je lunch in? Ik ontbijt meestal tussen 7.00u en 7.30u en om een uur of 11 voel ik mij dan toch weer een beetje flauw. Echt honger kun je het niet noemen, maar het voelt als een teken dat er even wat extra brandstof in het motortje moet. Vorige week zondag bakte ik deze Glutenvrije hazelnootmuffins zonder geraffineerde suiker en ik nam er iedere dag eentje mee naar mijn werk.

Cookinglife Foodies
Hazelnootmuffins

Recept

Hazelnootmuffins

Deze muffins zijn zalig om tussendoor te nemen. Door de natuurlijke suikers krijgt je lichaam weer wat energie, maar dan zonder een sugar rush.

Gang Tussendoor
Keuken Nederlands
Porties ca 8 muffins

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Totaal 35 min

Ingrediënten

  • 130 gram hazelnootmeel (of gemalen hazelnoten)
  • 40 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 eieren
  • 1 rijpe banaan
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • snufje zout

Hoe maak je hazelnootmuffins?

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Doe 130 gram hazelnootmeel in een kom, samen met de kokosbloesemsuiker, bakpoeder, baking soda en een snufje zout.
  3. Prak de banaan op een bordje en klop in een aparte kom de eieren op tot ze goed luchtig zijn.
  4. Schep eerst de banaan door het hazelnoot meel en daarna voorzichtig de geklopte eieren. Ik roer dit met een vork gewoon even goed door elkaar, maar je kunt er nog even kort een mixer op zetten.
  5. Voeg dan het vanille extract toe en bak in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin.
  6. De muffins waren bij mij, luchtdicht bewaard (bijvoorbeeld in een trommel) 5 dagen heerlijk!

Het is echt een zalig tussendoortje; door de banaan en kokosbloesemsuiker krijgt je lichaam weer wat (langzaam afgegeven) energie en de muffins zijn daarnaast ook nog glutenvrij. Je maakt met dit recept ongeveer 8 suikervrije muffins. Als je een notenallergie hebt kun je er natuurlijk voor kiezen ander meel te gebruiken, of je kunt eens deze tarwevrije speculas muffins proberen te maken (let op; niet glutenvrij) of glutenvrije aardbei muffins met kokosmeel.

Ook aan dit recept kun je eventueel nog wat vers fruit toevoegen aan het deeg. Nu de zon weer begint te schijnen krijg ik altijd extra trek in vers fruit; aardbeien, bosbessen, framozen; hoe meer hoe beter! Schep dan gewoon 1 á 2 handjes vers fruit door het deeg heen en je hebt een fruit muffin variant.