Pannen hebben verschillende antiaanbaklagen. Lees hieronder wat de verschillen tussen deze antiaanbaklagen zijn om de juiste keuze te kunnen maken.
Pannen zonder antiaanbaklaag zijn bestand tegen hoge temperaturen tot 400 ℃. Dit maakt de pan ideaal voor het dichtschroeien van vlees. Een pan zonder aanbaklaag bestaat uit één materiaalsoort, zoals gietijzer of rvs. Om ervoor te zorgen dat de pan mooi en bruikbaar blijft, heeft de pan goed onderhoud nodig.
Deze antiaanbaklaag is een PFOA-vrij laagje kunststof: PFTE. In een pan met een standaard antiaanbaklaag kan je gerechten bereiden zonder veel olie of boter te gebruiken, hierdoor is de pan met name geschikt voor tere ingrediënten, zoals eieren, vis en pannenkoeken. Een standaard antiaanbaklaag is geschikt voor temperaturen tot 260 ℃.
- Keramische antiaanbaklaag
Pannen met een keramische aanbaklaag zijn bestand tegen temperaturen tot 400 ℃ en zorgen voor een krokant laagje om je ingrediënten. Hierdoor zijn deze pannen met name geschikt voor het bakken van vlees en groenten. Het laagje keramiek moet met de hand gereinigd worden en kan dus niet in de vaatwasser.
- Geëmailleerde antiaanbaklaag
Het bereide voedsel blijft dankzij een emaillelaag het meest zuiver en behoudt zijn originele smaak. Gietijzeren of plaatstalen pannen met een geëmailleerde antiaanbaklaag hoef je niet in te branden en heeft een onbeperkte levensduur. Reinig de pan nooit in de vaatwasser, dan wordt de emaillelaag dof en vergroot je de kans op krassen.
Terug naar alle kenmerken