Recepten Voorgerechten

Het recept voor deze gezonde loempia van rijstvellen is heel spontaan ontstaan. Op een zoektocht naar alternatieven voor tarwemeel kwam rijst al vrij snel naar voren. Rijst valt wel onder de granen, maar bevat geen tarwe en is daardoor geschikt voor mensen met tarwe intolerantie of glutenallergie. 

Cookinglife Foodies
Loempia's van rijstvellen

Recept

Loempia's van rijstvellen

De rijst loempiaatjes zijn super gezond, aangezien er alleen vis en groenten inzitten. Een soort sushi, maar dan anders.

Gang Voorgerecht
Keuken Aziatisch
Porties 4 stuks

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 2 min
Totaal 32 min

Ingrediënten

  • 200gr rauwe zalm
  • 4 rijstvellen
  • 1 avocado
  • halve komkommer
  • 1 citroen
  • 2 lenteuitjes
  • sesamzaad

Hoe maak je loempia's van rijstvellen?

  1. Snijd de de komkommer, avocado en zalm in reepjes. Snijd de lenteuitjes in dunne ringetjes en de citroen doormidden.
  2. Zet een kom met lauwwarm water klaar en doe daar, 1 voor 1, een rijstvel in. Week tot het rijstvel zacht wordt (20-30 seconden) en neem voorzichtig uit het water. Pas op, de rijstvelletjes scheuren heel gemakkelijk!
  3. Leg het rijstvel op een egale ondergrond, bijvoorbeeld een snijplank. Leg op 1/3 van de onderkant een reepje zalm, komkommer, avocado en sprenkel er wat lenteuitjes overheen. Knijp er dan ook nog wat druppels citroensap overheen.
  4. Rol de onderkant over de vulling heen en rol om. Vouw dan de zijkanten naar binnen en rol helemaal op. Dit is de eerste paar keer een beetje lastig, maar je krijgt vanzelf door hoe het moet.
  5. Besprenkel de rolletjes eventueel met wat sesamzaadjes. Je kunt ze meteen zo rauw eten of even kort met wat olijfolie in de pan bakken. Let wel op, de zalm bakt dan natuurlijk ook gaar.
  6. Glutenvrije dipsaus Heel simpel:
  7. Neem wat zoutarme tamari (glutenvrije sojasaus) en snijd een lenteuitje en naar smaak wat rode peper klein. Doe dit in een leuk Oosters kommetje en voeg nog wat citroensap toe.
  8.  

Maar altijd maar (zilvervlies)rijst eten is saai, dus ging ik op onderzoek uit in een Aziatische groothandel. En ik ben de Aziaten dankbaar, er is zoveel te krijgen wat gemaakt is van rijst! Denk aan rijstmeel, rijstnoedels, rijstspaghetti, mihoen en zo is de lijst lang. Maar wat ik ook tegenkwam was rijstpapier. Dit komt oorspronkelijk uit Vietnam en bracht mij meteen op dit heerlijke idee.

Een soort sushi, maar dan anders. Het vult ontzettend goed, maar je kunt er natuurlijk altijd nog een salade bij maken. De rijst loempiaatjes zijn super gezond, aangezien er alleen vis en groenten inzitten. Geen conserveermiddelen, suikers, tarwe en ga zo maar door. Nu is dat voor mij belangrijk, maar mijn testpubliek gaat het altijd puur om de smaak.

Aangezien ze gek zijn op sushi, waren ze vooraf behoorlijk kritisch over mijn rijst loempia’s. Ze zijn 300% goedgekeurd! Ik geloof dat er nu wordt verwacht dat ik dit minstens een keer per week klaarmaak, haha!

Handig om te weten; je kunt deze loempiaatjes ‘rauw’ eten, dan lijkt het wat op sushi. Je kunt ze ook even kort bakken.