Hoofdgerechten Recepten Vis

Eindelijk, het mosselseizoen is er weer! Mijn allereerste herinnering aan deze heerlijke zeevrucht is met mijn oom en tante op de camping in Frankrijk. Gezien mijn ouders geen vis liefhebbers zijn, werd dit thuis niet gegeten. Mijn culinaire wereld is dus geopend op de camping. En nee, geen moeilijk gedoe. Gewoon met twee lege pannen naar de camping cafetaria wandelen en teruglopen met een volle pan geurige mosselen en een pan Franse frietjes. Dit is nog steeds één van de beste maaltijden die ik ooit heb gehad!

De lekkerste mosselen wil je natuurlijk ook thuis maken. En om deze bijzondere schelpdieren eens uit de gebaande paden te halen heb ik twee interessante mosselen recepten voor je. Eén met bier en één met wijn! 

Cookinglife Foodies
Thaise mosselen met bier

Recept

Thaise mosselen met bier

Ga voor een pittig en kruidig mosselen recept met onder andere rode pepers, paksoi en Thais bier.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Thais
Porties 3-4 personen

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 10 min
Totaal 25 min

Ingrediënten

 • 2 kg mosselen
 • 1 à 2 rode pepers
 • 1 stukje gember
 • 1 stengel citroengras of sereh
 • 1 bosje Thaise basilicum of koriander
 • 1 limoen
 • 1 paksoi
 • 1 scheut bier naar keuze bijvoorbeeld Singha

Hoe maak je Thaise mosselen met bier?

 1. Eerst begin je met het schoonmaken van de mosselen en gooi je de schelpen weg die open blijven staan nadat je erop tikt. Deze zijn niet meer goed.
 2. Snijd de paksoi in reepjes en hak de Thaise basilicum of koriander fijn. Vervolgens rasp je de schil van de limoen, en snijd je de limoen in partjes om later te serveren bij het gerecht.
 3. Fruit de pepers en gember in wat (olijf)olie in een grote wok of een speciale mosselpan. Kneus de citroengras (of sereh) met de bovenkant van je mes en hak in twee of drie stukken. Doe dit ook direct in de pan. 
 4. Voeg de mosselen toe met de paksoi en Thaise basilicum.
 5. Blus af met de scheut bier en laat ongeveer vijf minuten sudderen. Schud de pan of roer tussendoor nog een keer. Serveer direct.

Mosselen recept met bier

Bier is over het algemeen voller van smaak dan wijn. Daarom kan het goed gecombineerd worden met stevige smaken. Daarom koos ik voor dit mosselen recept met bier voor fris-pittige Thaise kruiden. Bij de Thaise mosselen koos ik zelf voor het Thaise biertje Singha, maar je kan zelf ook een (blond) biertje uitkiezen.

Houd je van pittig dan gebruik je twee rode pepers inclusief de zaadjes. Wanneer je twee pepers te pittig vindt, gebruik je er maar één, of laat je de zaadjes achterwege. Door de citroengras (of sereh) mee te laten stoven komen heerlijke friszure aroma’s vrij. Ook doet het denken aan gember. Vandaar dat de combinatie van sereh, gember en limoen zo goed werkt! Alle smaken gaan harmonieus in elkaar over en versterken elkaar. 

Mosselen recept met wijn

De meest traditionele variant van een mosselen recept is met wijn. Witte wijn vormt met vrijwel alles wat wij uit de zee eten een goed huwelijk. Om toch een bijzondere draai te geven aan deze klassieke combinatie gebruik ik eens wat anders dan de standaard mosselgroenten.

Speciaal mosselbestek is trouwens voor beide recepten een aanrader! Wil je nog een lekker bijgerecht? Zoete aardappel friet uit de oven past perfect bij deze mosselen.

Cookinglife Foodies
Mediterraanse mosselen met witte wijn

Recept

Mediterraanse mosselen met witte wijn

Probeer eens Mediterraanse mosselen met tomaten, venkel en Chardonnay!

Gang Hoofdgerecht
Keuken Mediterraan
Porties 3-4 personen

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 10 min
Totaal 25 min

Ingrediënten

 • 2 kg mosselen
 • 2 sjalotten
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 venkel
 • 300 gram trostomaatjes
 • 1 scheut Chardonnay

Hoe maak je Mediterraanse mosselen met witte wijn?

 1. Maak de mosselen schoon en gooi de schelpen die open blijven staan weg.
 2. Snipper de sjalotten, hak de knoflook fijn, halveer de tomaatjes en snijd de venkel fijn in reepjes.
 3. Fruit de sjalotten met de knoflook met wat (olijf)olie in een wok of mosselpan. Voeg daarna de venkel toe. Na twee à drie minuten voeg je de mosselen en de gehalveerde tomaatjes toe.
 4. Blus af met de witte wijn en laat ongeveer vijf minuten sudderen. Schud de pan of roer tussendoor nog een keer. Serveer direct.