Bekijk hier 200+ Christmas Deals > Shop NU
Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
Voor 22:30 besteld, is morgen in huis
In 10+ jaar meer dan 1+ miljoen klanten geholpen
Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
Recepten Bakken Glutenvrij

Mijn recept voor glutenvrije pepernoten deelde ik een aantal weken geleden met jullie. Daarbij vertelde ik ook over mijn liefde voor speculaas en speculaaskruiden. Alles wat maar naar speculaas ruikt, wil ik eten. De periode voorafgaand aan Sinterklaas was altijd ‘mijn’ periode: kruidnoten, gevuld speculaas, speculaasbrokken en ga zo maar door. Dit jaar moet ik het voor het eerst zonder al dit lekkers stellen en dat valt me best zwaar, kan ik je vertellen. De chocolade letters lachen naar me in de winkel en als ik voorbij loop roept het speculaas me na. Daar is maar één oplossing voor te bedenken: zelf alternatieven maken. En zie hier, een heerlijke ‘vervanger’: Glutenvrij Gevuld Speculaas zonder geraffineerde suikers én lactosevrij.

Recept

Gevuld speculaas

Maak een feest van Sinterklaas met dit recept voor gevuld speculaas. Een heerlijk alternatief voor geraffineerde suikers.

Gang Tussendoor
Keuken Nederlands
Porties ca 10 stukken

Bereidingstijd

Bereidingstijd 35 min
Koeltijd 2 uur
Totaal 2 uur 45 min

Benodigdheden

  • Kommetje
  • Aluminiumfolie
  • Bakpapier
  • Keukenmachine

Ingrediënten

  • Voor het amandelspijs:
  • 200 gram blanke amandelen
  • 175 gram medjool dadels
  • sap van een halve citroen
  • rasp van een halve citroen
  • Voor het speculaas
  • 275 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
  • 25 gram amandelmeel
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 150 gram kokosolie
  • 25 gram speculaaskruiden
  • 1 theelepel vanille extract
  • 75 ml amandelmelk
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder

Gevuld speculaas

    1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
    2. Pak voor het speculaas een grote kom. Meng hierin bakmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, kaneel en wijnsteenbakpoeder.
    3. Smelt in een apart kommetje de kokosolie. Doe dit dan bij de droge ingrediënten, samen met het vanille extract en amandelmelk. Kneed het deeg kort. Doe ook het deeg in aluminiumfolie en laat minimaal 2 uur rusten in de koelkast.
    4. Verdeel het deeg in 2 stukken en maak hiervan 2  gelijke plakken van ongeveer 2 cm dik. Deze plakken mogen los van elkaar even 15 minuten in de oven. Leg ze op bakpapier
    5. Maak in de tussentijd het amandelspijs. Doe de amandelen in de keukenmachine of mixer en maal fijn. Voeg dan de dadels en citroensap/rasp toe en maak er één geheel van.
    6. Haal de twee plakken speculaas uit de oven en verdeel het amandelspijs over één plak. Druk goed aan tussen de vingers en leg voorzichtig op het speculaas; de speculaas is heel brokkelig! Leg heel voorzichtig de andere plak speculaas bovenop de plak met het spijs en druk hier wat halve amandelen in. Bestrijk de bovenkant nog met wat los geklopt ei (of niet, als je vegan eet). Bak nog even in de oven tot het mooi goudbruin is (nog eens ca. 20 minuten).
    7. Let op, baktijd verschilt per oven dus houd het gevuld speculaas tussendoor goed in de gaten. Het kan zijn dat het bij jou iets korter of langer moet bakken.

De koek is overigens erg brokkelig. Speculaas brokken heb je natuurlijk ook in de winkel, maar dit brokkelt gemakkelijker. Dat is natuurlijk een typisch kenmerk van glutenvrij bakken. Mocht je dus, net als ik, geen glutenallergie maar een tarweallergie hebben, dan kun je het ook best met 50% speltmeel en 50% amandelmeel proberen. Om het gevuld speculaas te laten glimmen heb ik de bovenkant met wat eigeel bestreken, maar je kunt dit natuurlijk weglaten als je veganistisch eet.

Geniet ervan allemaal en eet goed boven je bordje, anders kruimel je alles onder ;-).

1