Cookinglife Outlet = Shop met voordeel >
Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
Meer dan 1.000.000+ tevreden klanten gingen je voor
10+ jaar jouw nummer 1 kookwinkel
Recepten Bakken Koeken

Sinds vorig jaar had ik het op mijn lijstje staan om te kopen: zo’n schattig houten speculaasplankje. Deze speculaasplankjes kun je gewoon online kopen en mijn ouders hebben deze zomaar voor mij gekocht. Lief! Dus eindelijk kon ik aan de gang met een recept voor glutenvrije speculaasjes zonder geraffineerde suiker.

Recept

Speculaasjes

Geen Sinterklaas zonder speculaasjes! Deze knapperige koekjes zijn glutenvrij en een verwennerij voor iedereen. Helemaal rondom deze feestdag.

Gang Tussendoor
Keuken Nederlands
Porties 15 speculaasjes

Bereidingstijd

Bereidingstijd 25 min
Totaal 45 min

Ingrediënten

  • 150 gram rijstmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 80 gram kokosolie
  • 80 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 1/2 eetlepel speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 5 eetlepels amandelmelk

Speculaasjes

    1. Verwarm de oven voor op 150 graden
    2. Mix de rijstmeel, amandelmeel, speculaaskruiden, bakpoeder en zout in een kom. Roer goed door.
    3. Smelt de kokosolie tot deze zacht is. Voeg de kokosbloesemsuiker en amandelmelk toe en mix goed door. Voeg daarna voorzichtig de meelmix toe en kneed tot een soepel deeg (zie foto hieronder). Is je deeg echt te nat? Voeg dan nog wat meel toe.
    4. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
    5. Strooi wat rijstmeel in een speculaasplankje. Rol het deeg uit tot het plat is en leg dit over het speculaasplankje. Druk met platte hand aan. Niet te hard in de hoekjes drukken, want dan krijg je het deeg niet meer uit de speculaasvorm.
    6. Snijd vervolgens met een scherp mes het overtollige deeg er horizontaal vanaf. Draai het vormpje om, met de open kant naar beneden, en sla zachtjes op de speculaasplank tot je koekje eruit komt. Help eventueel voorzichtig met een theelepeltje het deeg uit het plankje, maar zorg ervoor dat je het speculaasje niet beschadigd.
    7. Bak de speculaasjes in 20-25 minuten af en laat goed afkoelen.

Ik kwam een recept tegen voor speculaasjes. Deze heb ik iets aangepast, want het was oorspronkelijk niet glutenvrij. En het recept volgen bleek niet helemaal lekker te werken voor de glutenvrije variant, want ik had echt meer meel nodig. Verder vond ik deze glutenvrije speculaasjes hartstikke goed gelukt voor een eerste keer. Ze zijn erg knapperig en totaal niet brokkelig. Zoetekauwen mogen er wellicht nog ietwat meer kokosbloesemsuiker aan toevoegen, maar ik vond ze zelf erg lekker zo.