Recepten Hoofdgerechten Glutenvrij

Gezonde pannenkoeken met kikkererwtenmeel. Niet iedereen is bekend met kikkererwten en al helemaal niet met kikkererwtenmeel. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien het in de Nederlandse keuken niet zo veel wordt gebruikt. Jammer, want kikkererwten zijn erg gezond en makkelijk in veel recepten te gebruiken. 

Cookinglife Foodies
Pannenkoeken met kikkererwtenmeel

Recept

Pannenkoeken met kikkererwtenmeel

Een hartige pannenkoek die rijk is aan eiwitten en vezels. Hoe gezond wil je het hebben?!

Gang Hoofdgerecht
Keuken Surinaams
Porties Voor 2 grote (of 3 kleine) pannenkoeken

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 6 min
Totaal 26 min

Ingrediënten

  • 110 gram kikkererwtenmeel
  • 200 ml water
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel zuiveringszout
  • Verse spinazie
  • 100 gram kipfilet
  • 15 knoflookolijven
  • 10 gram pijnboompitten
  • halve avocado
  • 2 knoflook tenen
  • 1 sjalotje
  • 1 theelepel komijnzaad

Hoe maak je pannenkoeken met kikkererwtenmeel?

  1. Doe het kikkererwtenmeel, zuiveringszout en het gewone zout in een mengkom. Meng hier beetje bij beetje het water bij en meng het geheel tot een egale mix.
  2. Snijd de kipfilet in kleine blokjes en snipper het sjalotje fijn. Pers de knoflooktenen in een pan met wat olijfolie en doe daar het sjalotje en de kipfilet bij. Kruid met wat peper, paprikapoeder en zout. Bak de kipfilet licht goudbruin.
  3. Als de kipfilet gaar is, haal dan de helft even uit de pan en doe op een los bordje. De helft van de kip ligt nu dus in de pan.
  4. Giet met een soeplepel wat van het kikkererwten mengsel in de pan (middelhoog vuur). Druk halve olijfjes in de pannenkoek, samen met de helft van pijnboompitjes en een halve theelepel komijnzaad. Draai na ongeveer 3 minuten de pannenkoek om, als deze mooi goudbruin is.
  5. Als de pannenkoek is omgedraaid kun je ook vast wat van de spinazie op de pannenkoek leggen. Snijd ondertussen de avocado in kleine blokjes en maak op een bord een bedje van spinazie, de overige stukjes kip en avocado.
  6. Als de pannenkoek aan beide kanten mooi goudbruin is (3 minuten per kant), schep ‘m dan op het spinaziebedje en garneer eventueel met wat spinazie.

Wat er zo gezond aan is:

* Rijk aan eiwitten: met een hoog proteïne gehalte zijn het goede vleesvervangers (denk aan falafels), maar dan zonder het vet wat wel in vlees zit.
* Rijk aan vezels: dit zul je de eerste keer wel merken, zeker als je normaal niet zoveel vezels eet. De vezels zijn makkelijk oplosbaar en stabiliseren onder andere je bloedsuiker en cholesterol.

Nu terug naar het gebruik van kikkererwten. Je kunt er onder andere falafels van maken, daar komt binnenkort een blogpost over. Kikkererwtenmeel kun je onder andere bij de biologische winkel kopen en meestal ook bij Turkse of Surinaamse buurtsupers. Het heeft wel een vrij sterke smaak en daardoor vind ik het niet geschikt om koekjes mee te bakken, maar voor hartige recepten is het heerlijk. Zo maakte ik er dit recept mee, je mengt het meel met water (gezonder kan niet) en klaar is je pannenkoekenmix. Kip of eventueel andere ingredienten in de pan bakken, pannenkoekenmix erbij gieten en je hartige pannenkoek staat met een paar minuten op tafel. Simpel, snel en super gezond!