Waarom meerlaagse pannen? De introductie van meerlaagse (multi-ply) pannen in de keuken heeft de manier waarop we koken getransformeerd. Door verschillende metalen te combineren, zoals roestvrijstaal, aluminium en koper, bieden deze pannen het beste van twee werelden: uitstekende warmtegeleiding en -verdeling van aluminium of koper, met de duurzaamheid en het onderhoudsgemak van roestvrijstaal.

De rol van aluminium en koper: Aluminium en koper staan centraal in de constructie van meerlaagse pannen vanwege hun uitstekende warmtegeleidende eigenschappen. Aluminium is licht, kostenefficiënt en geleidt warmte bijna net zo goed als koper. Koper biedt superieure warmtegeleiding maar is duurder en vereist meer onderhoud. In meerlaagse pannen wordt één van deze metalen of een combinatie ervan gebruikt als kern tussen de lagen roestvrijstaal om een gelijkmatige warmteverdeling te garanderen en hotspots te voorkomen.

Welke RVS-lagen bestaan er?

RVS (roestvrijstalen) koekenpannen kunnen verschillende aantallen lagen of "ply" hebben, die elk de kookprestaties op hun eigen manier beïnvloeden. Hier zijn de meest voorkomende soorten:

 • Single-ply (Enkellaags): Deze pannen zijn gemaakt van een enkele laag materiaal, meestal roestvrijstaal. Ze zijn lichter en vaak goedkoper, maar bieden niet de beste warmtegeleiding en -verdeling. Ze zijn geschikt voor snelle kooktaken maar kunnen ongelijkmatig verwarmen, wat resulteert in hotspots.

 • Tri-ply (Drielaags): Tri-ply pannen hebben een kern van aluminium of koper ingeklemd tussen twee lagen roestvrijstaal. Deze structuur combineert de duurzaamheid en het onderhoudsgemak van roestvrijstaal met de uitstekende warmtegeleiding van aluminium of koper. Dit leidt tot een gelijkmatige warmteverdeling en is ideaal voor een breed scala aan kooktechnieken.

 • 5-ply (Vijflaags): Met een extra laag aluminium of koper bieden deze pannen een nog betere warmtegeleiding en -retentie dan tri-ply pannen. De extra lagen helpen bij het verminderen van hotspots en zorgen voor een nog uniformere verwarming. Deze pannen zijn zwaarder en duurder, maar uitstekend voor professioneel gebruik of voor thuiskoks die de beste prestaties van hun kookgerei eisen.

 • 7-ply (Zevenlaags): Deze pannen bevatten meerdere lagen metaal, waaronder roestvrijstaal, aluminium en soms koper, voor de ultieme warmtegeleiding en -vasthouding. Ze zijn ontworpen voor de meest veeleisende kookomgevingen en bieden superieure kookprestaties. De complexiteit en kwaliteit van deze pannen weerspiegelen zich in hun prijs en gewicht.

Welke RVS-lagen bestaan er?

Voordelen van een RVS-koekenpan

 • Uitstekende warmtegeleiding: RVS pannen met meerdere lagen hebben een kern van aluminium of koper tussen de roestvrijstalen lagen. Deze materialen staan bekend om hun uitstekende warmtegeleiding, waardoor de pan snel en gelijkmatig opwarmt, zonder hotspots. Dit zorgt voor consistent gekookte gerechten en biedt een betere controle over het kookproces.
 • Duurzaamheid en lange levensduur: Roestvrijstaal is bekend om zijn sterkte en weerstand tegen roest en corrosie. Een RVS pan met meerdere lagen is gebouwd om lang mee te gaan, waardoor het een eenmalige investering is die zichzelf terugbetaalt. Deze pannen zijn bestand tegen krassen, deuken en andere vormen van slijtage, wat ze ideaal maakt voor dagelijks gebruik.

 • Veelzijdigheid in gebruik: Of u nu wilt braden, sauteren, sudderen of stoven, een RVS pan met meerdere lagen kan het allemaal. Dankzij de uitstekende warmteverdeling en temperatuurcontrole kunt u een breed scala aan kooktechnieken toepassen. Bovendien zijn deze pannen geschikt voor alle soorten kookplaten, inclusief inductie.

 • Onderhoudsgemak: Ondanks hun robuuste constructie, zijn RVS pannen met meerdere lagen verrassend eenvoudig te onderhouden. Ze kunnen meestal in de vaatwasser, hoewel handwas aanbevolen is voor het behoud van de glans. Vlekken en aangebrand voedsel kunnen eenvoudig worden verwijderd zonder de pan te beschadigen.

 • Gezond koken: Roestvrijstaal is een niet-reactief materiaal, wat betekent dat het geen chemicaliën of smaken in uw voedsel afgeeft. Dit maakt een RVS pan met meerdere lagen een veilige keuze voor het bereiden van allerlei gerechten, zodat u en uw gezin kunnen genieten van gezonde en smaakvolle maaltijden.

Voordelen van een RVS-koekenpan

De nadelen van een meerlaagse RVS-koekenpan

Hoewel RVS koekenpannen veel voordelen hebben, zijn er enkele punten om rekening mee te houden voordat u tot aanschaf overgaat.

 • Deze pannen kunnen een hogere aanschafprijs hebben in vergelijking met andere materialen, wat een overweging kan zijn als u op zoek bent naar budgetvriendelijke opties.
 • Bovendien kunnen ze zwaarder zijn, wat het hanteren tijdens het koken kan bemoeilijken, vooral als u voorkeur geeft aan lichtgewicht keukengerei.
 • Het koken van eiwitrijke producten zoals vlees, vis, en eieren in een RVS pan kan een uitdaging zijn omdat deze pannen niet van nature anti-aanbak zijn. Dit kan resulteren in dat voedsel blijft kleven, wat niet alleen de presentatie van uw gerecht kan beïnvloeden, maar ook de reiniging van de pan moeilijker maakt. Het vereist meer vet of olie om aanbakken te voorkomen en zorgvuldige temperatuurregeling om te zorgen dat eiwitten niet vastkleven of verbranden tijdens het koken.
 • RVS koekenpannen kunnen verkleuren als ze worden blootgesteld aan extreem hoge temperaturen of als ze niet correct worden gebruikt. Hoewel dit de functionaliteit niet beïnvloedt, kan het de esthetiek van de pan aantasten.
De nadelen van een meerlaagse RVS-koekenpan

Gezond koken met een RVS Koekenpan

In de hedendaagse wereld, waar gezondheid centraal staat in veel huishoudens, is het kiezen van het juiste kookgerei belangrijker dan ooit. Meerlaagse RVS pannen zijn niet alleen een stijlvolle toevoeging aan uw keuken, maar bieden ook aanzienlijke voordelen voor uw gezondheid en kookkunsten. Hieronder verkennen we waarom deze pannen een must-have zijn voor iedereen die streeft naar een gezondere levensstijl.

Behoud van voedingsstoffen

Koken met meerlaagse RVS pannen helpt bij het behouden van de voedingswaarde van uw ingrediënten. In tegenstelling tot sommige andere materialen die bij hoge temperaturen voedingsstoffen kunnen afbreken, zorgt de efficiënte warmtegeleiding van deze pannen ervoor dat groenten, vlees en andere ingrediënten hun belangrijke vitaminen en mineralen behouden. Dit resulteert in voedzamere en smaakvollere maaltijden.

Minder olie en vet nodig

Dankzij de hoogwaardige anti-aanbaklaag die vaak wordt gevonden bij meerlaagse RVS pannen, kunt u koken met minimale hoeveelheden olie of vet. Dit is niet alleen goed voor uw gezondheid, maar ook voor uw portemonnee en het milieu. Het verminderen van de hoeveelheid gebruikte olie helpt bij het verlagen van het totale caloriegehalte van uw maaltijden en ondersteunt een gezonder dieet.

Duurzaamheid en veiligheid

Meerlaagse RVS pannen zijn gebouwd om lang mee te gaan, wat betekent dat u kunt vermijden dat u regelmatig vervangende pannen moet kopen. Dit maakt ze een duurzamere keuze voor het milieu. Bovendien zijn ze vrij van schadelijke chemicaliën zoals PFOA en PTFE, die in sommige anti-aanbaklagen worden gevonden. Dit zorgt voor een veiligere kookomgeving in uw keuken.

Gezond koken met een RVS Koekenpan

Hoe bak je met een RVS-koekenpan

Bakken met een meerlaagse RVS-koekenpan kan, indien correct gedaan, leiden tot uitstekende resultaten. Hier zijn de gedetailleerde stappen:

 1. Voorverwarmen: Zet de pan op middelhoog vuur en laat deze een paar minuten voorverwarmen. De pan is klaar als waterdruppels erin 'dansen' of sissen en verdampen.

 2. Olie toevoegen: Zodra de pan heet is, voeg je een dunne laag kookolie toe. Kies een olie met een hoge rookpunt voor betere resultaten.

 3. Eten toevoegen: Wacht tot de olie heet is maar niet rokend. Voeg je ingrediënten toe. Zorg ervoor dat ze niet te koud zijn, om de temperatuur van de pan niet plotseling te verlagen.

 4. Bakken zonder te verstoren: Laat het voedsel ongestoord bakken tot het een goudbruine korst ontwikkelt en natuurlijk loslaat van de pan.

 5. Draaien en doorgaan: Gebruik een spatel om het voedsel voorzichtig om te draaien en bak de andere kant tot het eveneens goed is gebakken.

 6. Afronden en rusten: Haal het voedsel uit de pan en laat het even rusten voordat je het serveert. Dit helpt de sappen te stabiliseren.

 7. Schoonmaken: Laat de pan afkoelen, spoel af met warm water en reinig met een zachte spons. Voor hardnekkige vlekken, gebruik een mengsel van azijn en water of een speciale RVS-reiniger.

Door deze stappen te volgen, kun je de beste resultaten behalen met uw meerlaagse RVS-koekenpan en genieten van heerlijk gebakken gerechten.

Hoe bak je met een RVS-koekenpan

Hoe maak je RVS Koekenpannen Schoon: Een Stap-voor-Stap Gids

RVS koekenpannen staan bekend om hun duurzaamheid en uitstekende kookprestaties. Om deze kwaliteiten te behouden, is het essentieel om ze correct te reinigen en te onderhouden. Hier is een eenvoudige handleiding voor het schoonmaken van je meerlaagse pannen, waardoor ze jarenlang meegaan en blijven schitteren:

 1. Laat de pan afkoelen: Voordat je begint met schoonmaken, is het belangrijk om de pan volledig te laten afkoelen. Plotselinge temperatuurveranderingen kunnen meerlaagse pannen beschadigen.

 2. Gebruik warm water en zeep: Vul de pan met warm water en voeg een mild afwasmiddel toe. Laat het enkele minuten weken om aangekoekte resten los te maken. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen of staalwol, omdat deze het oppervlak van de pan kunnen krassen.

 3. Schrob zachtjes: Gebruik een zachte spons of een doek om de binnen- en buitenkant van de pan te schrobben. Voor hardnekkige vlekken kun je een niet-schurend reinigingsmiddel of een speciale panreiniger gebruiken.

 4. Spoel en droog: Spoel de pan grondig af onder warm water om alle zeepresten te verwijderen. Droog de pan daarna volledig af met een zachte doek of keukenpapier om watervlekken te voorkomen.

 5. Behandel met zorg: Voor pannen met een gepolijst of spiegelend oppervlak kun je een beetje olijfolie op een zachte doek aanbrengen en de buitenkant van de pan polijsten om de glans te herstellen.

 6. Periodiek onderhoud: Als je pannen van roestvrijstaal zijn, kun je ze periodiek behandelen met een reiniger voor roestvrijstaal om de glans te behouden en om vingerafdrukken en vlekken te verwijderen.

 7. Bewaar correct: Bewaar je meerlaagse pannen op een droge plaats. Als je pannen stapelt, overweeg dan om een laagje beschermend materiaal zoals een keukenhanddoek tussen elke pan te leggen om krassen te voorkomen.

Hoe maak je RVS Koekenpannen Schoon: Een Stap-voor-Stap Gids

Leuk weetje over RVS


Roestvrij staal, de materie die gebruikt wordt voor RVS pannen, werd aan het begin van de 20e eeuw per ongeluk uitgevonden door de Britse metallurg Harry Brearley. Terwijl hij werkte aan een project om het roestbestendige kanonnen voor de Britse defensie te verbeteren, creëerde hij een staallegering die niet alleen bestand was tegen corrosie maar ook bijzonder sterk en hittebestendig was. Deze ontdekking, hoewel oorspronkelijk niet bedoeld voor kookgerei, revolutioneerde later de culinaire wereld. De uitvinding van roestvrij staal maakte de weg vrij voor de ontwikkeling van RVS pannen, die vandaag de dag bekend staan om hun duurzaamheid, veelzijdigheid en gemakkelijke onderhoud. Het is fascinerend dat een uitvinding, oorspronkelijk bedoeld voor de wapenindustrie, zo'n centrale plaats in onze keukens heeft gevonden!

Bekijk alles

Relevante producten

Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.