Recepten Bakken Tarwevrij Vegan

Al maanden wil ik zelf speltbrood bakken, maar ik kwam er steeds niet aan toe. In mijn hoofd was het zelf bakken van brood namelijk heel ingewikkeld en duurde het ook nog eens lang. Maar omdat speltbrood in de winkel behoorlijk duur is en ook niet altijd verkrijgbaar, wilde ik een fijn recept om zelf speltbrood te bakken. Was het echt zo moeilijk? Nee dus! Je bent zo klaar en je hebt geen idee hoe dit broodje smaakt als het net uit de oven komt. Warm, vers en knapperig….. hemels!

Cookinglife Foodies
Speltbrood

Recept

Speltbrood

Een warm, vers en knapperig brood is hemels. Dit recept voor speltbrood is dan ook een geschenk voor iedereen die geen tarwe mag of wil.

Gang Ontbijt, lunch
Keuken Nederlands
Porties 1 brood

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 15 min
Rijstijd 40 min
Bereidingstijd 55 min
Totaal 1 uur 50 min

Ingrediënten

  • 425 gram speltmeel
  • 75 gram roggemeel
  • 30 gram zonnebloempitten
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • flinke snuf zout
  •  7 gram droge gist
  • 350ml lauwwarm water

Hoe maak je speltbrood?

  1. Meng de gist met het water en klop dit goed door elkaar. Weeg dan het meel af, doe de zonnebloempitten, lijnzaad en het zout erbij en vervolgens het lauwwarme water met gist.
  2. Klop de broodmix dan met een deegmixer met deeghaken een paar minuten door, tot alle meel is opgenomen. Bedek je handen met wat speltmeel en kneed het deeg met je handen goed door. Indien het deeg te veel blijft plakken aan je vingers, voeg je een klein beetje meel toe.
  3. Leeg een vochtige theedoek over de mengkom heen en laat het broodmengsel een half uur tot 40 minuten rijzen op ongeveer 25 graden.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Kneed het deeg nog even door en doe dit dan in een cakevorm. Pak nog een handje zonnebloempitten en druk deze in de bovenkant van het brood.
  5. Bak het brood in 45-55 minuten mooi goudbruin in de oven.

Het enige dat je nodig hebt is roggemeel, speltmeel, zout, gist, eventueel wat lekkere noten en zaden en lauwwarm water. In de vorm of in de mengkom laat je het deeg een half uur tot 40 minuten rijzen en daarna bak je het brood in ongeveer 45-55 minuten af in de oven. Je hebt dus ook geen broodbakmachine nodig en dat maakt het sowieso al een heel fijn recept.

Let overigens op: speltmeel is niet glutenvrij! Speltmeel is wel tarwevrij, maar bevat gluten en dit brood is daardoor niet geschikt voor mensen met coeliakie. Hier vind je een recept voor een volledig glutenvrij brood!

Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.