Recepten Bakken Glutenvrij Nagerecht

Voordat we verder gaan: deze glutenvrije tiramisu met kokosbloesemsuiker is beslist niet gezond te noemen. Wellicht een tikje minder slecht dan de versie met gewone witte suiker. Maar het is misschien wel het lekkerste dessert wat ik tot nu toe maakte en deze glutenvrije versie is heel makkelijk te maken. Ideaal voor diegenen die gewoon geen gluten mogen of willen.

Cookinglife Foodies
Tiramisu met kokosbloesemsuiker

Recept

Tiramisu met kokosbloesemsuiker

Een topper voor de kerst!

Gang Nagerecht
Keuken Italiaans
Porties Voor 8 porties

Bereidingstijd

Bereidingstijd 30 min
Oventijd 15 min
Opstijftijd 2 uur 0 min
Totaal 2 uur 45 min

Ingrediënten

  • 135 gram amandelmeel
  • 3 eieren (2 gesplitst, 1 heel)
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 25 gram kokosolie
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • snuf zout
  • 250 gram mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • 200 ml espresso
  • 80 gram kokosbloesemsuiker
  • 80 gram pure chocolade
  • 3 eieren

Hoe maak je tiramisu met kokosbloesemsuiker?

  1. Splits 2 van de 3 eieren en klop de twee eiwitten op en bewaar deze in de koelkast.
  2. Meng dan het amandelmeel met gesmolten kokosolie, kokosbloesemsuiker, wijnsteenbakpoeder, zout en 1 heel ei. Schep voorzichtig het opgeklopte eiwit toe. Het biscuitmengsel is behoorlijk nat en hoef je niet te kunnen kneden.
  3. Bedek een bakplaat met bakpapier en schep met een lepel het mengsel op de bakplaat in een rechthoek van ongeveer 2 cm dik (tip: serveer je de tiramisu in een oven- of serveelschaal? Houd dan de breedte van deze schaal aan als breedte voor het cakebiscuit) Bak 15 minuten op 200 graden en laat afkoelen.
  4. Ga nu verder met de roomlaag. Gebruik het eigeel van 3 eieren (bewaar het eiwit eventueel in de vriezer) en meng dit met 2/3e van de kokosbloesemsuiker tot een creme.
  5. Smelt de chocolade au-bain-marie
  6. Klop de slagroom op en meng dit met de mascarpone en de rest van de kokosbloesemsuiker. Voeg het eimengsel toe en de gesmolten chocolade. Laat dit goed mengen.
  7. Snijd het cakebiscuit horizontaal door de helft en maak er dan reepjes van (lange vingers). Leg een laagje cakebiscuit in een serveer- of ovenschaal en bedruip met espresso. Voeg dan een roomlaag toe.
  8. Bedek de eerste roomlaag weer met een laag biscuit en besprenkel weer met espresso en verdeel de overgebleven room over het biscuit. Zet afgedekt in de koelkast (+/- 2 uur). Vlak voor serveren zeef je nog wat rauw cacaopoeder of kaneel over de tiramisu. Enjoy!

Je bent wel iets langer bezig dan je normaal gesproken gewend bent. Dat komt met name doordat je de cake biscuit (de lange vingers) zelf maakt. Als je glutenvrije lange vingers kunt vinden, kun je die natuurlijk ook gebruiken, maar vaak bevatten deze wel geraffineerde suiker. En daarom maak ik liever het cake biscuit zelf. Het recept is overigens van mijn collega, bij wie ik dit een aantal weken geleden geproefd heb.

Het is echt wel een zoet dessert, dus je kunt zelf ook een beetje experimenteren door wat minder kokosbloesemsuiker te gebruiken. Alleen maar beter. Maar als je dit recept volgt, heb je een dessert wat gegarandeerd in de smaak valt. Ik vind dit nu al een knaller voor kerst, ook al is het hoogzomer ;-). Ik ben zo benieuwd wat jullie ervan vinden en hopelijk genieten jullie er net zo van als wij :-)!