Recepten Vegan Soepen

Erwtensoep past naar mijn mening net zo bij de winter als sneeuw, schaatsen en kerst; het is onmisbaar. Mijn vader is de koning van de erwtensoep, of snert, zoals hij het altijd noemt. Hij maakt iedere winter een gigantische pan erwtensoep, die vervolgens half wordt opgegeten en de andere helft wordt ingevroren. Als er dan eens iemand trek heeft in een kom warm soep hoef je het alleen nog maar even op te warmen. Maar hoewel ik echt ben opgegroeid met grote pannen zelfgemaakte erwtensoep, had ik het nog nooit zelf geprobeerd. Ik ben niet zo gek op vet spek, dus dat hoefde er van mij niet in en daarnaast wilde ik ook een vegan en vegetarische variant proberen. En dit Winter Recept: Vegan Erwtensoep zonder gist is echt verrukkelijk!

Cookinglife Foodies
Vegan erwtensoep

Recept

Vegan erwtensoep

Erwtensoep past net zo bij de winter als sneeuw, schaatsen en kerst; het is onmisbaar. En gelukkig kun je deze stevige soep ook prima maken zonder een lading vlees. Probeer het zelf.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 1 uur 0 min
Totaal 1 uur 20 min

Ingrediënten

  • 1,5 liter bouillon
  • 100 gram prei
  • 100 gram bleekselderij
  • 1 grote ui
  • 150 gram aardappelen
  • 250 gram spliterwten
  • eetlepel kokosolie

Hoe maak je een vegan erwtensoep?

  1. Was en snijd de groenten (prei, bleekselderij en ui)
  2. Pak een grote pan en doe hierin 1,5 liter water met genoeg bouillonblokjes. Op de verpakking staat hoeveel blokjes je per hoeveelheid water nodig hebt.
  3. Spoel de spliterwten af en doe ze bij de bouillon. Breng dit aan de kook.
  4. Doe in een aparte pan de kokosolie en fruit de ui, prei en bleekselderij aan.
  5. Schil ondertussen 150 gram aardappels (of neem kant en klare aardappelstukjes uit de supermarkt als je weinig tijd hebt). Doe de aardappels bij de spliterwten.
  6. Doe dan ook de groenten bij de erwten en laat alles gaar koken. Het mag zeker een uur op laag vuur pruttelen. Als alle ingrediënten gaar zijn, mix je het geheel met een staafmixer. Je kunt de soep wat grover laten of tot een glad geheel mixen. Geniet van je winterse kost!

Ik gebruik altijd gistvrije veganistische bouillon, omdat ik van gist merkbaar last krijg van mijn buik. Hierdoor eet ik ook alleen speltdesem en geen gewoon speltbrood. Je kunt deze gistvrije bouillonblokjes bij natuurwinkels halen of online bestellen. Verder is deze erwtensoep heel simpel; kook spliterwten in water met bouillon, bak de ui en overige groenten aan in wat olijfolie of kokosolie en voeg deze later toe aan de pan met erwten. Je hebt trouwens wel een forse pan nodig voor dit recept (2,5 of 3 liter).

Op het laatst even met de staafmixer door de soep en naar eigen smaak voeg je nog wat kruiden toe. Je kunt de soep dan serveren en mochten er nu eters bij zijn die wel graag worst door hun soep hebben: ik deed er op het laatst ook nog rookworst doorheen voor het vriendje nadat ik zelf soep had gepakt; dit kan prima en het smaakte hem heerlijk. Simpel, weinig werk en super lekker op een koude winterdag, deze vegan erwtensoep. Geniet ervan!