Om te beginnen maakt het daadwerkelijk uit welk wijnglas u gebruikt bij een bepaalde soort wijn. Indien u het juiste wijnglas, bij de door u geliefde wijn gebruikt, blijven de natuurlijke aroma’s behouden. Hierdoor proeft u de wijn beter, omdat de echte smaak in uw mond loskomt. Om het voor u overzichtelijk te houden, is er onderscheidt gemaakt tussen de verschillende wijnglazen in de volgende vijf categorieën:

Witte wijnglazen

Het witte wijnglas staat bekend om zijn smalle kelk. Hierdoor komt er zo min mogelijk zuurstof bij de wijn, waardoor de aroma’s langer bewaard blijven. De balans tussen het zoete en zure van witte wijn blijft hierdoor langer in evenwicht. Ook zorgt het smalle glas ervoor dat de wijn langer koel blijft. Niemand wil zijn witte wijn lauw drinken natuurlijk. Maar hoeveel wijn schenk je dan in het glas? Witte wijn schenk je tot net boven de bolling. Schenk niet teveel in, hierdoor wordt de wijn alsnog sneller lauw en vervliegen de aroma's sneller. 

Rode wijnglazen

Bij rode wijn is het de bedoeling dat de wijn in aanraking komt met zuurstof. Het rode wijnglas is ontworpen met een brede kelk, waardoor de smaak en reuk van de wijn verrijkt kunnen worden. Echter zijn er onder de rode wijnglazen ook weer twee categoriëen. De bourgogne- en bordeaux glazen. Bourgogne glazen hebben een nóg bredere kelk dan de bordeaux glazen; de ene rode wijn heeft namelijk meer zuurstof nodig om tot zijn recht te komen dan de andere rode wijn. Rode wijn schenk je net onder de bolling, dit is om knoeien tijdens het walsen te voorkomen. Walsen is juist weer nodig om de zuurstof goed in de wijn te krijgen en de smaak te optimaliseren. 

Champagneglazen

Deze wijn uit de wijnstreek Champagne in Frankrijk wordt vaak gebruikt bij feestelijke gelegenheden. Niet iedereen is het eens over de vorm van het champagneglas. Moet de champagne geserveerd worden in een flûte of toch in een breed en laag coupeglas? Vele kenners beweren dat het bij een flûte gaat om de uitstraling van het champagne drinken, maar onderzoek verklaart dat er wel degelijk verschil in zit. Bij het smalle glas worden de bubbels namelijk langer behouden. Ook blijft de champagne hierdoor langer koel en fris, wat het fijner maakt om het te drinken. 

Alle categorieën

Wijnglazen