Welk wijnglas gebruik ik bij welke wijn?

In de wijnwereld zijn er talloze, schitterende wijnglazen waar u uit kunt kiezen. Deze glazen komen namelijk in vele maten, merken en kleuren! Dit grote aanbod aan wijnglazen heeft ervoor gezorgd dat het voor veel mensen lastig is om te bepalen wat het juiste wijnglas is bij een speciale gelegenheid. In deze keuzegids komt u dan ook te weten welk wijnglas er gebruikt dient te worden bij een bepaalde soort wijn. De belangrijkste vraag is: maakt het echt uit als het verkeerde wijnglas wordt gebruikt? 

Om te beginnen maakt het daadwerkelijk uit welk wijnglas u gebruikt bij een bepaalde soort wijn. Indien u het juiste wijnglas, bij de door u geliefde wijn gebruikt, blijven de natuurlijke aroma’s behouden. Hierdoor proeft u de wijn beter, omdat de echte smaak in uw mond loskomt. Om het voor u overzichtelijk te houden, is er onderscheidt gemaakt tussen de verschillende wijnglazen in de volgende vier categorieën:

Witte wijnglazen

Het witte wijnglas staat bekend om zijn smalle kelk. Hierdoor komt er zo min mogelijk zuurstof bij de wijn, waardoor de aroma’s langer bewaard blijven. Ook zorgt het smalle glas ervoor dat de wijn langer koel blijft.

Rode wijnglazen

Bij rode wijn is het de bedoeling dat de wijn in aanraking komt met zuurstof. Het rode wijnglas is ontworpen met een brede kelk, waardoor de smaak en reuk van de wijn verrijkt kunnen worden. De wijn vloeit hierdoor intens op de tong.  Meestal is de bol van de kelk breed ontworpen, zodat je de wijn goed kan walsen.

Champagneglazen

Deze wijn uit de wijnstreek Champagne in Frankrijk wordt veelal gebruikt bij feestelijke gelegenheden. Niet iedereen is het eens over de vorm van het champagneglas. Moet de champagne geserveerd worden in een flûte of toch in een breed en laag coupeglas? Vele kenners beweren dat het bij een flûte gaat om de uitstraling van het champagne drinken, maar onderzoek verklaart dat er wel degelijk verschil in zit. Bij het smalle glas worden de bubbels langer behouden, waardoor u meer plezier heeft van het drinken van champagne.

Mousserende wijnglazen

Champagneglazen hebben een grote overeenkomst met de mousserende wijnglazen.  Echter wordt er onder mousserende wijnen niet alleen champagne, maar ook prosecco, sekt e.d. verstaan. Bij deze wijnen draait het er om dat de bubbels zo lang mogelijk worden behouden. Hiervoor is het lang- en smalle glas de beste optie.

Verschillende wijnglazen

 

Het verschil tussen normaal glas en kristalglas

Wat zijn eigenlijk echt de verschillen tussen normaal glas en kristalglas? Laten we beginnen met de samenstelling van het glas. Normaal glas, wat origineel uit een mengsel van zand, kalk en soda bestaat, is een breekbaar en helder materiaal. Wanneer bij deze samenstelling het kalk (deels) vervangen wordt door lood, spreken we over kristalglas. Deze bewerking is nodig om de eigenschappen van het materiaal aan te kunnen passen. Het lood verhoogt de helderheid van het glas en zorgt voor een scherpere klank tijdens het proosten. Om het verschil tussen beide materialen met elkaar te vergelijken, hebben wij de belangrijkste eigenschappen voor u op een rijtje gezet:

Verschil tussen normaal glas en kristalglas

Daarnaast is er nog een verschil in het productieproces van het wijnglas. Het glas kan op twee manieren worden geproduceerd:

Machinaal glas: wordt meestal gebruikt voro bulk- en massaproductie. Kwalitatief komt dit veel overeen met mondgelazen glas, alleen wordt het model uit een bestaande mal gemaakt. Hierdoor zit er (bijna) geen verschil tussen de gelijktijdig geproduceerde glazen.

Mondgeblazen glas: betreft een langer productieproces en wordt vaak ook duurder aangeboden. Omdat het handgemaakte glas op speciale wijze met de mond is geblazen, straalt het glas meer vakmanschap uit. Tevens is de mogelijkheid tot variaties vele malen groter, doordat de steel op een unieke wijze kan worden gevormd of er extra kleuren aan het glas kunnen worden toegevoegd.

Verschillende soorten rode- en witte wijn

Het voor de hand liggende verschil is dat beide wijnen van een verschillende druif worden gemaakt. Of zit dit toch anders? Het verschil zit hem duidelijk niet in de soort druif die wordt gebruikt bij het productieproces. De verschillende productieprocessen worden als volgt uitgelegd:

Rode wijn

Deze wijn wordt vaak op kamertemperatuur gedronken en kan geserveerd worden bij een sappig stuk vlees. Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven, waarbij zowel het druivensap, de schillen, stelen en pitten in het productieproces worden meegenomen. Hoe langer het schil wordt gebruikt, hoe roder de wijn wordt.

Witte wijn

In tegenstelling tot de rode wijn kan witte wijn van zowel witte- als blauwe druiven worden gemaakt. Echter wordt bij witte wijn alleen gebruik gemaakt van het druivensap, waardoor de kleur helder en ‘wit’ blijft.

Tasting Tips

Naast het kiezen van uw favoriete wijn en het juiste glas, is een stukje eigen kennis  om wijn te proeven erg handig. Om het meest uit uw wijn te halen is het belangrijk uw smaak- en reukvermogen optimaal te gebruiken. Hieronder hebben wij een handig stappenplan voor u opgesteld:

Inschenken 
Zorg ervoor dat je de wijn in een vloeiende beweging inschenkt en afsluit met een draai. Hiermee voorkom je druppels en blijft het tafelkleed schoon.

Bekijken
Door de kleur van de wijn te bekijken, kom de historie van de wijn te weten. Droge, witte wijn is vak bleek en bevat geel/groene nuances. Rode wijnen kunnen variëren van jong (paars) naar oud (bruin/oranje).

Walsen
Door de wijn te walsen komt er meer zuurstof bij de wijn, waardoor aroma’s verspreidt worden. Deze handeling wordt ook wel decanteren genoemd.

Ruiken
Het ruiken van de wijn is een voorproefje op hoe de wijn gaat smaken en zegt veel over het karakter van de wijn. Ook is de temperatuur hierin belangrijk, wat vervolgens meer effect geeft op het reukvermogen en de uiteindelijke smaakwaarneming.

Proeven
Het uiteindelijke ‘voorproeven’ is gedaan, waarna de echte slok genomen kan worden. Hierin is het belangrijk de wijn met de gehele tong in aanraking te laten komen voor een optimaal smaakgevoel. Het proeven van wijn bestaat uit 3 fasen:
-    De aanzet (de waarneming in het begin van de slok);
-    Het mondgevoel (de indrukken tijdens het rond laten gaan van de wijn);
-    De afdronk (de smaak na het doorslikken van de wijn).