Recepten Bijgerecht Salades

Wat een heerlijk weertje is het de afgelopen tijd he? Heerlijke lange zomeravonden in de tuin en van alles op de barbecue gooien. Deze salade is zo lekker, smaakvol en gezond, dat je het vlees van de bbq en het stokbrood bijna vergeet!

Cookinglife Foodies
Zalmtartaar salade

Recept

Zalmtartaar salade

perfect voor bij de BBQ

Gang Bijgerecht
Keuken
Porties 4 porties

Bereidingstijd

Bereidingstijd 25 min
Totaal 25 min

Benodigdheden

  • Grote schaal
  • Scherp koksmes
  • 2 bakjes
  • Pan
  • Steelpannetje

Ingrediënten

  • Grote zak rucola
  • 400 gram gerookte zalm
  • Bosje groene asperges 
  • 1 komkommer
  • 5 eieren
  • 2 sjalotjes
  • 200 ml magere yoghurt
  • 1/2 citroen 
  • Volle hand verse munt
  • Klein handje verse peterselie
  • Peper & zout
  • Olijfolie

Hoe bereid je de zalmtartaar salade?

  1. Was de asperges, snijd de harde onderkant eraf en snijd ze in schuine stukken van zo’n 2 cm. Zet een pan met ruim water op het vuur en strooi er flink wat zout in. Doe de asperges erbij, breng het water aan de kook, laat het slechts 30 seconden koken en haal dan de asperges weer uit het water. Vervolgens spoel je ze af onder de koude kraan.
  2. De komkommer was je, snijd je doormidden en vervolgens in schuine stukken, net zoals de asperges. De eitjes kook je tot ze net niet helemaal hard zijn (of hoe jij ze het lekkerst vindt op een salade).
  3. Nu maken we de zalmtartaar: Snijd de sjalotjes heel fijn, in hele kleine blokjes. Pak een klein beetje van de munt en snijd deze fijn.
  4. De fijngesneden zalm, sjalotten en en munt meng je in het bakje door elkaar samen met wat olijfolie, peper en zout.
  5. Tot slot maken we een snelle dressing: de rest van de munt en peterselie snijd je fijn. Pers de citroen uit en doe het sap samen met de yoghurt en verse kruiden in een bakje. Breng op smaak met peper en zout. De dressing is vrij vloeibaar – dit hoort.
  6. We gaan de salade opmaken: begin met de kom vullen met rucola. Vervolgens leg je de asperges en komkommer erop. Verdeel dan de zalmtartaar er overheen en als laatste leg je de eitjes (mooi in partjes gesneden) er bovenop. Besprenkel er wat dressing overheen en serveer de rest ernaast. Eet smakelijk!

De zalm snijd je ‘tartare’ (dit is de Franse culinaire benaming voor het zeer fijn snijden van een product. Dus niet alleen de naam van het vlees, zoals velen denken).