Recepten Taarten Bakken

Yes, het aardbeienseizoen is er weer! Aardbei is echt mijn lievelingsfruit. Om de komst van het seizoen te vieren heb ik zaterdag op de markt een paar doosjes knalrode vriendjes gekocht. Tja, en toen kon ik natuurlijk niks anders dan daar mee aan de slag te gaan! En dit recept voor aardbei-kwarktaart met biscuitbodem lukte zo goed, dat ik het wel met jullie móést delen ;-)!

Cookinglife Foodies
Aardbei-kwarktaart met biscuitbodem

Recept

Aardbei-kwarktaart met biscuitbodem

Vier de zomer met deze heerlijke taart waarbij aardbeien in de hoofdrol staan.

Gang Taart
Keuken Nederlands
Porties 8 puntjes

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 55 min
Bereidingstijd 20 min
Koeltijd 3 uur 0 min
Totaal 4 uur 15 min

Ingrediënten

    Ingrediënten biscuitbodem:
  • 1 ei
  • 25 gr kokosbloesemsuiker
  • 25 gr speltmeel (of tarwemeel)
  • 100 gr extra pure chocolade (>70%)
  • 1 mespuntje zout
  • Ingrediënten kwarklaag:
  • 400 gr aardbeien + 250 gr voor op de bodem
  • 250 gr magere kwark
  • 200 gr slagroom
  • sap van ½ limoen
  • 7 blaadjes gelatine (of 7 gram agar-agar. Ik gebruik in dit recept gelatine omdat agar-agar minder lang zijn stevigheid behoudt)
  • aardbeien en amandelschaafsel voor de decoratie

Hoe maak je een aardbei-kwarktaart met biscuitbodem?

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Vet de springvorm (18cm) in en bestuif deze met een klein beetje meel. Splits het ei. Klopt het eiwit met het zout stijf en voeg ondertussen beetje bij beetje de kokosbloesemsuiker toe. Zodra het stijf is, voorzichtig het losgeklopte eigeel erdoorheen roeren.
  3. Zeef het speltmeel bij het eimengsel zeven en roer dit er vervolgens voorzichtig doorheen.
  4. Schep het biscuitdeeg in de ingevette springvorm, strijk dit glad en bak in ongeveer 15-20 goudbruin. Laat de bodem in de vorm afkoelen.
  5. Haal de bodem uit de vorm, leg op een taartbord en doe de springvormrand vervolgens weer om de bodem heen.
  6. Smelt de chocolade au-bain-marie. Verdeel dit gelijkmatig over de afgekoelde bodem en laat hard worden.
  7. Maak voor de kwarklaag 400 gram aardbeien schoonmaken en pureer deze. Roer er dan de kwark doorheen.
  8. Laat de gelatine 5 minuten in koud water weken, druk het goed uit en verwarm dan het limoensap samen met de gelatine op laag vuur. Let op: het mag niet koken!
  9. Neem het pannetje van het vuur en roer hier twee eetlepels aardbeienkwark doorheen. Voeg dan dit gelatinemengsel rustig aan de rest van de aardbeikwark toe. Roer goed door.
  10. Zet het kwarkmengsel in de koelkast, totdat dit stijf begint te worden (duurt ongeveer 45 min). Klop dan de slagroom op en roer dit voorzichtig door het kwarkmengsel.
  11. Maak de overige 250 gram aardbeien schoon en halveer deze. Zet de aardbeien met de vlakke kant tegen de springvormrand aan, zodat de hele ring bedekt is. De rest van de aardbeien snijd je in plakjes en verdeel je over de rest van de bodem.
  12. Giet dan het kwarkmengsel over de bodem en laat de taart ongeveer 3 uur opstijven in de koeelkast.
  13. Versier de taart vlak voor het aansnijden met de aardbeien en het amandelschaafsel.

De kwarklaag van de taart is suikervrij. Ik bak eigenlijk altijd zonder of met min mogelijk suiker, ook omdat het zooooooo zonde is van de heerlijke zoete smaak van de aardbeien! De uitdaging ligt er dan ook in om aardbeien te vinden, die van zichzelf al enorm zoet zijn. Mijn ervaring is dat het zich echt loont om meer geld uit te geven voor goede aardbeien. Ik kies zelf het liefst voor aardbeien van biologische afkomst uit de volle grond. Als aardbeien nog echt in de grond groeien in plaats van op stellages, dan proef je dat. Ze groeien wat langzamer en ontwikkelen daardoor een intensere smaak en aroma.

Normaal maak je een kwarktaart vaak met een koekjes-boter bodem, maar voor dit kwarktaartje wilde ik graag een wat luchtigere biscuitbodem maken. Dat past lekker bij de zomer! Om de bodem smaak te geven heb ik een klein beetje kokosbloesemsuiker toegevoegd. En omdat ik een pure chocolade-fan ben, maakte ik tussen de bodem en de kwarklaag nog een dun chocoladelaagje. Als je het taartje suikervrij wilt houden, kies je voor een zo hoog mogelijk cacaopercentage. Je kunt de pure chocolade natuurlijk ook vervangen voor een chocoladesmaak die jij lekker vindt, of hem zelfs helemaal weglaten als je het taartje licht wilt houden.

Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.