
Wecken is het conserveren van etenswaren. Denk hierbij aan groenten, fruit maar zelfs ook vleeswaren. Normaal bederven groenten en fruit door schimmels en bacteriën, maar door het verhitten van voedsel in een weckpot zorgt dit ervoor dat deze micro-organismen worden gedood. Door een weckpot te koken in water ontsnapt alle lucht en ontstaat er vacuüm. Vanaf dan is er geen contact meer met de lucht en hierdoor kan het voedsel langer worden bewaard.
Als jij voedsel hebt geweckt, of ook wel inmaken genoemd, kun je dit jaren lang bewaren. Eigenlijk kun je bijna alles soorten fruit wecken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan appels, peren, aardbeien, bramen, bessen noem maar op. Groenten zijn ook goed te wecken, maar belangrijk hierbij is dat je goed te werk gaat. Daarnaast kun je ook heel gemakkelijk seizoensgroenten- en fruit wecken! Op deze manier kan jij dan ook buiten het seizoen gewoon genieten van die soort groente of fruit.
Recept
Ooit al eens over nagedacht om je eigen jam te maken? Ook dat kan je heel gemakkelijk doen met een weckpot. Ben je benieuwd hoe dit nou moet? Lees dan snel verder!
Gang | Lunch |
---|---|
Keuken | Nederlands |
Porties | 2 potten |
Bereiden | 30 min |
---|---|
Totaal | 30 min |