Wat is wecken?

Wecken is het conserveren van etenswaren. Denk hierbij aan groenten, fruit maar zelfs ook vleeswaren. Normaal bederven groenten en fruit door schimmels en bacteriën, maar door het verhitten van voedsel in een weckpot zorgt dit ervoor dat deze micro-organismen worden gedood. Door een weckpot te koken in water ontsnapt alle lucht en ontstaat er vacuüm. Vanaf dan is er geen contact meer met de lucht en hierdoor kan het voedsel langer worden bewaard. 

Bekijk alle benodigdheden
Wat is wecken?

Wat kan je er mee?

Als jij voedsel hebt geweckt, of ook wel inmaken genoemd, kun je dit jaren lang bewaren. Eigenlijk kun je bijna alles soorten fruit wecken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan appels, peren, aardbeien, bramen, bessen noem maar op. Groenten zijn ook goed te wecken, maar belangrijk hierbij is dat je goed te werk gaat. Daarnaast kun je ook heel gemakkelijk seizoensgroenten- en fruit wecken! Op deze manier kan jij dan ook buiten het seizoen gewoon genieten van die soort groente of fruit.

Wat kan je er mee?
Cookinglife Foodies
How to: Jam maken

Recept

How to: Jam maken

Ooit al eens over nagedacht om je eigen jam te maken? Ook dat kan je heel gemakkelijk doen met een weckpot. Ben je benieuwd hoe dit nou moet? Lees dan snel verder! 

Gang Lunch
Keuken Nederlands
Porties 2 potten

Bereidingstijd

Bereiden 30 min
Totaal 30 min

Benodigdheden

  • 2 schone glazen weckpotten
  • Houten roerlepels
  • Keukenmachine of stamper
  • Hoge kookpan

Ingrediënten

  • 500 gram fruit: bijvoorbeeld aardbeien, bramen of frambozen
  • 500 gram geleisuiker
  • Een paar druppels citroensap

Bereidingswijze:

    Jam kan worden gemaakt met verschillende soorten fruit. Bij het maken van je eigen jam is het handig om een grote, hoge pan met dikke bodem te pakken. Tijdens het bereiden kan het namelijk nog wel eens zo zijn dat de jam gaat spetteren en om te voorkomen dat straks je hele keuken eronder zit is het handig om een hoge pan te gebruiken! Om ervoor te zorgen dat je jam niet te waterig wordt kun je het verse fruit beter schoonmaken met een natte theedoek in plaats van onder de kraan. Belangrijk is dat de weckpotten van glas zijn en goed afsluitbaar zijn.  
  1. Snij het schoongemaakte fruit in stukjes en pureer dit met een keukenmachine.
  2. Doe daarna al het fruit in de pan samen met het citroensap en geleisuiker en breng dit op matig vuur al roerend aan de kook.
  3. Blijf dit doen tot de jam gaat koken. Blijf dit gedurende 4 minuten roeren en draai daarna het vuur uit.
  4. Als er schuim op de jam zit schep je dit eraf.
  5. Vul vervolgens de weckpotten met de jam en sluit dit goed af. 
Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.