Recepten Nagerechten

Chiazaad is al een hele tijd hip. Niet helemaal zonder reden, want chiazaad bevat vele goede eigenschappen waarvan je kan profiteren als aanvulling op je gezonde eetpatroon! Zo bevat de hoeveelheid chiazaad uit dit recept maar liefst 11 gram voedingsvezels per persoon, dat is 1/3 van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid! Deze zaadjes bevatten daarnaast ook veel eiwitten en omega-3 vetzuren, magnesium en calcium. Wist je bijvoorbeeld dat ze 8 keer meer omega-3 vetzuren dan zalm bevatten? En 6 keer meer calcium dan melk? Niet slecht he?! En dan kun je er ook nog eens dit chiapudding met kokos en rood fruit van maken, als healthy dessert!

Cookinglife Foodies
Chiapudding met kokos en rood fruit

Recept

Chiapudding met kokos en rood fruit

Een lekker licht ontbijt. Fris en fruitig, zoet, maar wel zonder suiker. Rijk aan eiwitten en omega-3 vetzuren, magnesium en calcium.

Gang Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 2 porties

Bereidingstijd

Bereidingstijd 20 min
Koeltijd 4 uur 0 min
Totaal 4 uur 20 min

Ingrediënten

  • 200 ml kokosmelk
  • 200 gram Griekse yoghurt (voor een vegan variant: laat de yoghurt weg en neem 400 ml kokosmelk)
  • 6 eetlepels chiazaad
  • 250 gram rood fruit naar keuze (in de winter uit de vriezer)
  • Kokosrasp en/of chocoladerasp voor de versiering
  • Evt. zoetmiddel naar keuze voor als je een zoetekauw bent (rijststroop, honing, ahorn, agave…)

Hoe maak je chiapudding met kokos en rood fruit?

  1. Doe de kokosmelk, de yoghurt, het chiazaad en de helft van het fruit in de blender. Mix het tot het een gladde massa is geworden. Tip: proef een klein hapje van de massa om te bepalen of je het zoet genoeg vindt. Zo niet: voeg dan een zoetmiddel naar keuze toe. Indien je met een staafmixer werkt: laat het fruit 15 min ontdooien, en pureer het vervolgens met de kokosmelk en het chiazaad.
  2. Verdeel de chiapudding over 2 leuke glaasjes. Zet de glaasjes in de koelkast en laat opstijven tot de volgende ochtend. Mocht je het niet als ontbijt maar als toetje bereiden: de pudding is opgestijfd na 3-4 uur.
  3. En dan de volgende ochtend nog een paar kleine stapjes voordat je kan gaan smullen: Pureer de andere helft van het fruit. Verdeel de fruitpuree over de chiapudding.
  4. Versier de pudding met wat kokosschaafsel en/of chocoladerasp.

Een andere goede eigenschap van deze zaadjes is dat ze een goede vervanger voor gelatine (E485; meestal afkomstig uit dierbeenderen) zijn. Chiazaden kunnen 8-10 x hun eigen gewicht aan vocht opnemen en daardoor kunnen ze gebruikt worden om een pudding stevig van te maken.

Afgelopen zaterdagavond wilde ik een lekker licht ontbijtje maken voor de volgende ochtend. Fris en fruitig, zoet, maar wel zonder suiker. Ik koos voor een Chiapudding omdat ik dit namelijk goed de avond ervoor kon voorbereiden: Ideaal voor een langzame start van een relaxte zondag!

Natuurlijk zitten er in deze pudding wel fruitsuikers, maar niet de geraffineerde suikers die wel in veel vruchtenyoghurt of -puddingen zitten die je in de supermarkt koopt.

Enne…. Deze chiapudding is natuurlijk ook heeeeerlijk als verwentoetje na je avondeten. Maak dus gerust een dubbele hoeveelheid; de pudding is 3-4 dagen in de koelkast te bewaren.