Chiazaad is al een hele tijd hip. Niet helemaal zonder reden, want chiazaad bevat vele goede eigenschappen waarvan je kan profiteren als aanvulling op je gezonde eetpatroon! Zo bevat de hoeveelheid chiazaad uit dit recept maar liefst 11 gram voedingsvezels per persoon, dat is 1/3 van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid! Deze zaadjes bevatten daarnaast ook veel eiwitten en omega-3 vetzuren, magnesium en calcium. Wist je bijvoorbeeld dat ze 8 keer meer omega-3 vetzuren dan zalm bevatten? En 6 keer meer calcium dan melk? Niet slecht he?! En dan kun je er ook nog eens dit chiapudding met kokos en rood fruit van maken, als healthy dessert!
Recept
Een lekker licht ontbijt. Fris en fruitig, zoet, maar wel zonder suiker. Rijk aan eiwitten en omega-3 vetzuren, magnesium en calcium.
Gang | Ontbijt |
---|---|
Keuken | Nederlands |
Porties | 2 porties |
Bereidingstijd | 20 min |
---|---|
Koeltijd | 4 uur 0 min |
Totaal | 4 uur 20 min |
Een andere goede eigenschap van deze zaadjes is dat ze een goede vervanger voor gelatine (E485; meestal afkomstig uit dierbeenderen) zijn. Chiazaden kunnen 8-10 x hun eigen gewicht aan vocht opnemen en daardoor kunnen ze gebruikt worden om een pudding stevig van te maken.
Afgelopen zaterdagavond wilde ik een lekker licht ontbijtje maken voor de volgende ochtend. Fris en fruitig, zoet, maar wel zonder suiker. Ik koos voor een Chiapudding omdat ik dit namelijk goed de avond ervoor kon voorbereiden: Ideaal voor een langzame start van een relaxte zondag!
Natuurlijk zitten er in deze pudding wel fruitsuikers, maar niet de geraffineerde suikers die wel in veel vruchtenyoghurt of -puddingen zitten die je in de supermarkt koopt.
Enne…. Deze chiapudding is natuurlijk ook heeeeerlijk als verwentoetje na je avondeten. Maak dus gerust een dubbele hoeveelheid; de pudding is 3-4 dagen in de koelkast te bewaren.