Recepten Bakken Glutenvrij Suikervrij Zuivelvrij

Recentelijk had ik het genoegen om met Lianne en nog vijf andere bloggers een aantal dagen door te brengen in het prachtige Stavanger, Noorwegen… Ik zat in die periode in mijn ‘whole30’ en ik was blij dat Lianne ook suiker- zuivel- en glutenvrij at want jee, wat is dat lastig als je onderweg bent! 

Cookinglife Foodies
Chocolade bananenbrood met bosvruchten

Recept

Chocolade bananenbrood met bosvruchten

Chocola, rood fruit en banaan... een heerlijke combinatie! Doordat er geen suiker aan dit bananenbrood wordt toegevoegd is het ook nog eens een gezond tussendoortje.

Gang Tussendoor
Keuken Amerikaans
Porties 1 cake

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 35 min
Totaal 50 min

Ingrediënten

  • 150 gr amandelmeel
  • 150 gr boekweitmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 30 gr cacaopoeder
  • 2 tl kaneel
  • 2 eieren
  • 400 gr gepureerde bananen (ongeveer 4 bananen)
  • 80 ml kokosolie
  • 180 ml kokosmelk
  • 1 tl vanille extract
  • 75 gr rozijnen
  • handje bevroren of verse frambozen en blauwe bessen

Hoe maak je chocolade bananenbrood met bosvruchten?

  1. Verwarm de oven voor op 180C.
  2. Doe de droge ingrediënten (amandelmeel, boekweit, bakpoeder, baking soda, cacao, kaneel) voor de cake in een kom bij elkaar en roer alles goed door, zodat het gemengd is.
  3. Pureer de bananen in een andere grote kom en doe hier de rest van de natte ingrediënten bij. Laat de rozijnen en de vruchten nog even liggen.
  4. Roer alles even stevig door met een garde of lepel tot goed gemengd is.
  5. Doe het bananen mengsel bij de droge ingrediënten en meng weer door. Je hebt nu een stevig deeg mengsel.
  6. Schep de rozijnen en de vruchten er op het laatst doorheen en stort alles in een goed ingevet bakblik of bedek het blik met bakpapier. Ik koos dit keer voor een vierkante vorm, maar een standaard cakeblik kan natuurlijk ook.
  7. Schuif het in de oven en bak de cake voor ongeveer 30-35 minuten in de voorverwarmde oven. Check na 35 minuten met een houten prikker of de cake gaar is. Komt de prikker er droog uit dan is de cake goed.
  8. Laat afkoelen voor je hem aansnijd.
  9. In de koeling is de cake een aantal dagen goed te houden en wordt alleen maar lekkerder!

Je moet weten dat ik normaal gesproken niet 100% suiker-, zuivel- en glutenvrij eet. Ik heb inmiddels twee keer een whole30 gedaan, een voorloper van het paleo dieet, waarin je je lichaam ‘reset’ en 30 dagen lang geen suiker, geen zuivel, geen peulvruchten, geen alcohol en geen granen eet. Streng dus.
Inmiddels eet ik weer alles maar wel met mate, aangezien vooral suiker voor mij al snel doorslaat naar teveel en te vaak. Maar als ik iets lastig vind dan is het wel bakken zonder suiker.

En.. je raadt het al… ik ben gek op bakken, dus zonder suiker vind ik lastig. Ik had me al voorgenomen om een versie te maken van bananenbrood en na wat puzzelen en uitproberen ben ik uitgekomen op dit heerlijke chocolade bananenbrood met bosvruchten. Essentieel bij elke bananencake is dat je overrijpe bananen gebruikt. Dus denk niet dat je naar de supermarkt kunt rennen en daar een trosje banaan kunt halen. Geduld is in dit geval echt nodig! Heb je nog hazelnoten liggen dan is een handje gehakte hazelnoten hier ook erg lekker bij!