Recepten

Dit recept komt uit Smoked - Charlotte Pike

Gerookte uien zijn heerlijk en erg handig als ingrediënt om op voorraad te hebben. Gerookte uien kan je verwerken in bijvoorbeeld soepen, stoofschotels en sauzen. Ook zijn ze ook heerlijk op zich zelf. Je kunt de gerookte uien ongeveer 1 week in de koelkast bewaren!

 

Cookinglife Foodies
Gerookte uien

Recept

Gerookte uien

Gang Bijgerecht
Keuken
Porties 1 portie

Bereidingstijd

Bereidingstijd 40 min
Totaal 40 min

Ingrediënten

    Voor 1 portie gerookte uien
  • 1 kg uien (wit,bruin of rood)
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • Rookhout naar keuze

Hoe bereid je de gerookte uien?

  1. Voor een vollere rooksmaak snij je de uien verticaal in tweeën, door de wortel heen en met de schil er nog omheen. Als je liever een wat subtielere smaak wilt, of langzamer wilt roken, laat de uien dan heel met de schil er nog omheen. 
  2. Heb je de uien gehalveerd, bestrijk het snijvlak dan met wat olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Hele uien kunnen zo worden gerookt.
  3. Leg de houtsnippers in de rookoven. Zodra de oven een temperatuur van ongeveer 90 C heeft bereikt kun je de uien erin leggen. Rook de uien 20 tot 50 minuten to ze de gewenste rooksmaak hebben. Experimenteer met wat jij het lekkerst vindt!
  4. Bewaar de uien luchtdicht verpakt in de koelkast, wacht 2 dagen tot gebruik.     

Producten bij dit recept