Recepten Lunch Glutenvrij

Een broodje kaas. Wij Nederlanders staan er wereldwijd om bekend. Maar wat als je nu niet zomaar een broodje kunt eten, of allergisch bent voor koemelk? Dan ga je aan de slag met een nieuw recept; een zelfgebakken glutenvrij broodje met geitenkaas, zongedroogde tomaat en rucola. Weer eens wat anders!

Cookinglife Foodies
Glutenvrij broodje met geitenkaas

Recept

Glutenvrij broodje met geitenkaas

De meeste Nederlanders kunnen niet zonder een broodje kaas. Met dit recept hoeft dat ook niet, zelfs niet als je een gluten- of koemelkallergie hebt.

Gang Lunch
Keuken Nederlands
Porties 6 personen

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 18 min
Totaal 38 min

Ingrediënten

    Voor 5-6 broodjes
  • 250 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 125ml lauwwarm water
  • scheut olijfolie
  • 1 eetlepel gedroogde basilicum
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 1 ei
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • Beleg voor 2 broodjes
  • 3 plakken jong belegen geitenkaas
  • 12 zongedroogde tomaten
  • 30 zwarte olijven
  • 3 handjes rucola
  • eventueel gegrilde aubergine (50 min in de oven op 200 graden)

Hoe maak je een glutenvrij broodje met geitenkaas?

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden
  2. Doe het meel, bakpoeder, baking soda, lijnzaad en gedroogde kruiden in de keukenmachine. Schenk het water erbij en de olijfolie en laat de keukenmachine dit tot een deeg kneden. Voeg eventueel wat glutenvrije bloem toe als het deeg te nat blijft.
  3. Bedek een bakplaat met bakpapier. Maak van het deeg bolletjes en duw ze aan de bovenkant iets plat. Herhaal tot het deeg op is.
  4. Kluts het ei en bestrijk het deeg met een kwastje. Besprenkel de bolletjes dan met het sesamzaad en doe ze in de oven.
  5. Bak in ongeveer 15-18 min gaar (echt bruin worden ze niet).
  6. Laat de bolletjes iets afkoelen en beleg dan twee bolletjes met elk een half plakje geitenkaas. Snijd de olijfjes en zongedroogde tomaten klein en leg deze op de geitenkaas. Maak af met wat rucola.
  7. Je kunt ook nog wat aubergine toevoegen als je tijd hebt: snijd dan een halve aubergine in blokjes en doe deze op een bakplaat 50 min in een oven van 200 graden. Eet smakelijk!

Recepten om zelf broodjes te bakken, en met name glutenvrije broodjes, zijn vaak zo ingewikkeld. Als ik zie dat er 20 ingrediënten of meer nodig zijn en 15 stappen om een broodje te maken, haak ik af. Is het dan écht zo moeilijk om zelf zo’n lekker broodje te bakken? Blijkbaar niet, want dit recept is enorm simpel en in iets meer dan 20 minuten staan je zelfgebakken broodjes op tafel.

Heerlijk dus om lekker zelf broodjes te maken, dat hoeft echt niet moeilijk te zijn. Glutenvrij brood kan soms wat droog zijn. Als deze broodjes net gebakken zijn, zijn ze juist zalig en de combinatie met het zachtromige van de geitenkaas is super.  En al helemaal met wat stukjes zongedroogde tomaat en rucola; het lijkt net of je de zon een beetje in huis haalt. Tip: Rooster je broodjes even als je ze de volgende dag of later wilt eten; dan zijn ze weer lekker knapperig.