Recepten Bakken Glutenvrij Tussendoortje Taarten

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; deze glutenvrije chocoladetaart is misschien wel de lekkerste taart die ik tot nu toe bakte. Vriendlief kreeg er geen genoeg van en ook op kantoor werd er met man en macht direct om het recept geschreeuwd. Goed teken! En het was zelfs zo lekker, dat ik nu denk dat ik toch deze chocoladetaart als nagerecht voor kerst ga maken. Iedereen vindt dit lekker, dus het kan niet fout gaan. En dat is het perfecte kerst dessert toch?

Cookinglife Foodies
Hoe maak je glutenvrije chocoladetaart?

Recept

Hoe maak je glutenvrije chocoladetaart?

Een heerlijk smeuïge taart met chocolade, vanille en frambozen.

Gang Tussendoortje, nagerecht
Keuken Nederlands
Porties Voor 8 personen

Bereidingstijd

Bereidingstijd 30 min
Oventijd 50 min
Totaal 1 uur 20 min

Ingrediënten

    Voor de bodem
  • 150 gram glutenvrije koekjes
  • 60 gram roomboter of kokosolie
  • Voor de chocoladelaag
  • 80 gram pure chocolade
  • 60 gram kokosbloesemsuiker
  • 60 gram roomboter
  • 80 gram amandelmeel
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 eieren
  • 100 gram frambozen uit de diepvries

Hoe maak je glutenvrije chocoladetaart?

  1. Bak eerst genoeg glutenvrije koekjes met mijn recept. Je kunt natuurlijk ook kant-en-klare (glutenvrije) koekjes gebruiken.
  2. Smelt 60 gram boter in een pannetje en doe er de 150 gram verkruimelde koekjes bij. Vet ondertussen een kleine springvorm in met wat olie of boter. Verdeel dan het boter/koekjesmengsel over de bodem en duw goed aan. Zet minimaal een half uur in de koelkast of even 10 minuten in de vriezer.
  3. Ga verder met de chocoladelaag. Scheid eerst de eieren en houd eigeel en eiwit apart. Klopt de dooiers samen met de kokosbloesemsuiker tot een romig mengsel.
  4. Smelt in het pannetje nu de chocolade samen met de andere 60 gram roomboter. Let op dat je het niet laat koken of te warm laat worden; dan wordt de chocolade bitter.
  5. Klop de eiwitten op tot pieken.
  6. Meng het amandelmeel, het suikermengsel en vanille extract samen met de opgeklopte eiwitten door de gesmolten chocolade. Spatel dan de frambozen door het beslag. Haal de bodem uit de koelkast en voeg het chocolademengsel hieraan toe.
  7. Bak in ongeveer 45-50 minuten gaar in de oven; van binnen blijft de taart nog een beetje smeuïg. Hmm, enjoy!  

Het recept voor deze glutenvrije chocoladetaart zag ik online voorbij komen en ik heb het naar eigen smaak iets aangepast. Het leek me leuk om voor de afwisseling weer eens met roomboter te bakken, maar je kunt deze ook prima vervangen voor kokosolie. Ook kun je een andere meelsoort dan amandelmeel gebruiken, maar de smaak van amandelmeel is wel een perfecte aanvulling op de chocolade; het wordt een soort Nutella. Need I say more?

Voor de bodem bakte ik de boekweitmeel koekjes met een extra theelepeltje rauw cacaopoeder erdoorheen; die zijn simpel, glutenvrij en zonder geraffineerde suiker. Je kunt natuurlijk ook kant-en-klare koekjes gebruiken als je wat minder tijd hebt, let dan wel op de ingrediënten. Geen zin in frambozen? Ook deze kun je prima vervangen voor een ander soort fruit. Ik zou dan wel voor rood fruit gaan, aangezien dat een goede combinatie vormt met de rest van de ingrediënten.