Hoofdgerechten Glutenvrij Vis Recepten

Het is een beetje traditie bij mijn ouders; op zaterdag haalt mijn vader of moeder een broodje haring bij de visboer in het dorp. Dit doen ze al sinds ik me kan herinneren en sinds ik me kan herinneren vind ik haring niet lekker. Haring is niet voor mij. En dus namen mijn lieve ouders voor mij altijd een bakje kibbeling mee in plaats van haring, want op kibbeling was ik helemaal verzot. Maar helaas, bijna geen enkele visboer heeft glutenvrije kibbeling in de aanbieding. Ik hoef het tegenwoordig niet meer iedere week te eten (not so healthy), maar met dit recept kun je eens in de zoveel tijd zelf glutenvrije kibbeling maken.

Cookinglife Foodies
Glutenvrije kibbeling

Recept

Glutenvrije kibbeling

Houd jij ook zo van kibbeling? Met dit recept maak je ze helemaal zelf, en zijn ze misschien nog wel lekkerder dan die van de visboer!

Gang Hoofdgerecht of Borrelhapje
Keuken Nederlands
Porties 2 personen

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 8 min
Totaal 13 min

Ingrediënten

  • Voor de kibbeling:
  • 250 gram glutenvrij meel naar keuze
  • 2 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 275 ml plantaardige melk naar keuze
  • 500 gram kabeljauwfilet
  • 400 ml zonnebloemolie om in te frituren
  • De viskruiden:
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel gemalen nootmuskaat
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • cayennepeper naar smaak

Hoe maak je glutenvrije kibbeling?

  1. Snijd de kabeljauw filet in stukjes (niet te groot). Besmeer ze met je vingers met de viskruiden. Als de kruiden de kans krijgen om in te trekken, is de smaak lekkerder. Je kunt dit eventueel een uur of zelfs een dag van te voren al doen.
  2. Maak het beslag door de meel te mengen met eieren, bakpoeder en melk. Het wordt een soort pannenkoekenbeslag, maar dan iets dikker.
  3. Zet een diepe pan (bijv. wokpan) op middelhoog vuur met de zonnebloemolie. Test met een beetje pannenkoekenbeslag of de olie heet genoeg is om te frituren; het beslag blijft dan drijven.
  4. Wentel de visstukjes door het beslag met twee lepels, zorg dat de vis helemaal bedekt is. Laat voorzichtig in de olie glijden. Bak in ongeveer 6-8 minuten mooi goudbruin, laat de kibbeling dan uitlekken op een stuk keukenpapier.
  5. Serveer met (homemade) ravigottesaus.

Ik was best een beetje huiverig of ze wel lekker zouden zijn, maar als je zelf kibbeling wilt maken is dit recept een topper! Zelfs mijn beste vriendin, die natuurlijk ook even moest proeven, vond ze heerlijk en lekkerder dan de gewone kibbeling van de visboer. Nou, dat vond ik toch wel een heel mooi compliment. Het lastige van het zelf kibbeling maken in dit recept is het beslag glutenvrij maken. Maar naar eigen zeggen is dit aardig gelukt!

Overigens wil ik in de toekomst ook nog experimenteren met een recept voor glutenvrije kibbeling wat je kunt maken in een Airfryer, zodat je niet meer hoeft te frituren. Daarvoor moet ik experimenteren met het beslag, want het beslag uit het huidige recept is (ben ik bang) te dun om in de airfryer klaar te maken. Leuke volgende uitdaging dus. En als er iemand is die toevallig al heeft geëxperimenteerd, wil ik je vooral vragen om je ervaringen met ons te delen. Dan kunnen we samen kibbeling maken in de Airfryer!