Recepten Kerstrecept Glutenvrij Suikervrij Zuivelvrij

Vorig jaar was ik met kerst en oud en nieuw zo druk dat het me eigenlijk niet lukte om lekkere recepten online te zetten, die passen bij de feestdagen. Daarom ben ik dit jaar veel eerder begonnen met de voorbereidingen en zijn er al veel sinterklaas-, kerst- en nu ook nieuwjaarsrecepten te vinden op de site. Zo experimenteerde ik er op los met dit recept voor glutenvrije oliebollen zonder suiker en zuivel en het resultaat is fantastisch. Ze zijn echt lekker, niet droog en perfect voor mensen die een wat gezonde(re) oliebol willen maken of voedselallergieen hebben.

Cookinglife Foodies
Glutenvrije oliebollen zonder suiker en zuivel

Recept

Glutenvrije oliebollen zonder suiker en zuivel

Zet een flinke schaal met deze heerlijke oliebollen op tafel en laat iedereen genieten!

Gang Tussendoortje, snack
Keuken Nederlands
Porties Voor ca. 12-15 oliebollen

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 15 min
Rijstijd 1 uur 0 min
Bereidingstijd 15 min
Totaal 1 uur 30 min

Ingrediënten

  • 250 ml lauwwarme plantaardige melk (bijv. amandelmelk of sojamelk)
  • 125 gram rijstmeel
  • 125 gram amandelmeel
  • 100 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (te koop in diverse supermarkten)
  • 2 eieren
  • 7 gram gedroogde gist
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 grote appel (Jonagold)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 200 gram rozijnen
  • snuf zout
  • sap van een halve citroen
  • eventueel 1 eetlepel honing of agavesiroop
  • wat kokosrasp (of poedersuiker)

Hoe maak je glutenvrije oliebollen zonder suiker en zuivel?

  1. Snijd de appel in kleine blokjes.
  2. Meng de drie soorten meel met kaneel, zout, rozijnen, gist, eieren, appelblokjes en zet de keukenmachine aan. Voeg dan de lauwwarme amandelmelk toe, samen met het vanille extract, citroensap en eventueel de honing. Laat minimaal 5 minuten mixen.
  3. Leg een vochtige theedoek over de kom en zet de kom op een warme plek (bijv. onder of  boven de verwarming). Laat een uur rijzen.
  4. Zet een grote pan zoals een braad- of wokpan op het vuur en verwarm hierin olie (zonnebloemolie of kokosolie) tot 175 graden, of gebruik een normale frituurpan.
  5. Maak dan met twee lepels zo goed als het lukt bolletjes van het deeg. Dit vond ik het lastigste stukje. Maak de deegbolletjes niet te groot. Laat het deeg voorzichtig van de lepel afglijden in de olie en maak zo een stuk of 4 tot 5 deegbolletjes tegelijk in de pan. Laat ze een paar minuten drijven en draai om. Draai ze net zolang tot ze aan alle kanten mooi (donker)bruin zijn, anders zijn ze niet gaar vanbinnen.
  6. Laat ze op een schaal met wat keukenpapier uitlekken en bestrooi met kokosrasp of poedersuiker. Je kunt ze luchtdicht een aantal dagen bewaren. Warm ze heel even op in de oven, dan zijn ze het lekkerst! Geniet ervan :-)!

Het was overigens de allereerste keer in mijn leven dat ik aan de slag ging met een frituur. Echt. Tegenwoordig hebben we niet eens meer een frituur in huis, omdat we een Airfryer gebruiken en daarvoor had ik gewoon nog nooit een frituur aangeraakt. 

Zorg ervoor dat je minimaal 1 liter olie in de pan hebt. De oliebollen moeten namelijk echt gaan 'drijven' in het vet. In plaats van citroensap kun je ook citroenrasp erbij doen. Zo krijg je een steviger beslag en kun je makelijker balletjes maken. 

Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.