Glutenvrij Ontbijt

Onmisbaar in mijn keuken: een voorraadje healthy granola. Ik eet het vrijwel iedere ochtend, met wat (plantaardige) yoghurt en vers fruit. Veel recepten voor granola zijn vrij uitgebreid, met veel ingredienten, maar ik wilde graag een basisrecept maken. Ook zonder havervlokken, maar juist met ‘gewone’ havermout. Lekker goedkoop en super simpel!

Cookinglife Foodies
Healthy granola met speculaas

Recept

Healthy granola met speculaas

Heerlijk en makkelijk als ontbijt! Gezond, glutenvrij en ook nog eens goedkoop.

Gang Ontbijt
Keuken Amerikaans
Porties Ca. 8-10 porties

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 15 min
Oventijd 20 min
Totaal 35 min

Ingrediënten

  • 220 gram havermout (glutenvrij)
  • 100 gram ongezouten noten (bijv. pecannoten en walnoten)
  • 30 gram kokosolie
  • 40 gram honing
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 15 gram lijnzaad
  • 3 eetlepels water

Hoe maak je granola met speculaas?

  1. Hak de noten grof en meng met de havermout, speculaaskruiden en lijnzaad. Smelt de kokosolie en voeg dit toe, samen met honing en water. Meng dit goed door elkaar.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de granola hierover.
  3. Bak nu granola ca. 20 minuten op 150 graden. Check even of het al mooi bruin is, bak anders wat langer.
  4. Laat goed afkoelen en bewaar in een luchtdichte pot.

Het is super fijn om zo’n flinke pot met granola klaar te hebben staan in de kast. Je weet namelijk precies wat er in zit en er zit een heel stuk minder suiker in dan de meeste varianten die je in de supermarkt koopt. Daarnaast is het ook nog eens goedkoper. Ideaal toch? En deze granola met speculaas vind ik ook nog eens extra lekker nu het weer wat kouder en herfstachtiger wordt. Yummy!

Nog wat tips voor een 100% glutenvrij recept en voor als je niet zo gek op speculaas bent. Om er zeker van te zijn dat het recept echt geen gluten bevat moet je altijd havermout met een glutenvrij certificaat gebruiken! De overige ingredienten in dit recept bevatten sowieso geen gluten. En houd je niet van speculaas? Geen probleem; vervang dan de speculaaskruiden door een flinke theelepel kaneel.