Recepten Glutenvrij

Ik kook al jaren zonder pakjes en zakjes. De pure smaak van groenten en fruit is voor mij inmiddels onverslaanbaar. Toch heb ik soms zin om mijn gestoomde groenten, aardappeltjes uit de oven of zelfgemaakte burger op te vrolijken met een lekkere klodder ketchup. Gewoon, omdat het zo lekker is. Ondanks dat de pakjes en zakjes bij mij de deur uit zijn, heb ik het er nog nooit op gewaagd om mijn eigen ketchup te maken. Totdat ik enigszins werd gedwongen, toen uit mijn moestuin een enorme berg tomaten tevoorschijn kwam! Toen zat er dus niks anders op dan aan de slag te gaan: zelf ketchup maken, met een heerlijke rooksmaak. 

Cookinglife Foodies
Ketchup maken

Recept

Ketchup maken

Met natuurlijke suikers!

Gang Saus
Keuken China
Porties Voor ca. 1200ml ketchup

Bereidingstijd

Bereidingstijd 1 uur 30 min
Totaal 1 uur 30 min

Benodigdheden

  • Schone, gesteriliseerde glazen potten. Kies voor meerdere kleine potjes, omdat de ketchup max. 2 weken houdbaar is als de pot eenmaal geopend is.

Ingrediënten

  • 2 kilo tomaten – hoe rijper hoe beter
  • 4 tenen knoflook
  • 2 uien
  • 150 ml balsamico azijn
  • 80 gram (kokosbloesem)suiker
  • 2 cm verse gember, fijngesneden
  • 3 theelepels gerookte paprikapoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels gemalen kruidnagel
  • 2 theelepels piment
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel korianderzaad
  • zout en peper  

Hoe maak je ketchup?

  1. Was de tomaten. Snijd de tomaten en de uien in stukken. De stukken mogen redelijk groot blijven, omdat alles straks toch gepureerd wordt. Hak de knoflook fijn.
  2. Doe de tomaten, de uien en de knoflook in een grote pan samen met een scheutje water en zet het vuur zachtjes aan.
  3. Laat het 30 min zachtjes pruttelen en roer het af en toe door.
  4. Haal de pan van het vuur en pureer de massa met een staafmixer. Doe dit heel goed zodat de pitjes en velletjes van de tomaten zo goed als verdwenen zijn.
  5. Zet de pan terug op het vuur en voeg de azijn, alle specerijen, en het suiker toe. Laat de saus zachtjes verder sudderen, totdat hij voldoende dik is. Bij mij duurde dit ongeveer 45 minuten. Als je kleinere hoeveelheden maakt dan kan het zijn dat je ketchup eerder is ingedikt. Houd de massa dus zelf in de gaten en blijf intussen goed doorroeren. Breng de ketchup op smaak met peper en zout en giet deze in de potjes. Enjoy!

Het leuke aan zelfgemaakte ketchup, is dat je precies weet wat erin gaat en je de kruiden helemaal naar jouw smaak kunt toevoegen. Ik koos er voor om de ketchup een rooksmaak te geven door er gerookte paprikapoeder aan toe te voegen. Ook wilde ik een ketchup zonder suiker maken. Maar omdat suiker ervoor zorgt dat de zure smaak van azijn gecompenseerd wordt is er wel suiker nodig. Daarom voegde ik wat kokosbloesemsuiker toe, in plaats van witte suiker.

Ik kan je alvast verklappen dat het maken van ketchup eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is….. Tip: als je toch bezig bent, maak dan gelijk een voorraadje, zodat je genoeg hebt tot aan het volgende tomatenseizoen ;-). Zorg dat je schone en gesteriliseerde glazen potten hebt. Kies voor meerdere kleine potjes, omdat de ketchup miximaal twee weken houdbaar is als de pot eenmaal geopend is. De ketchup blijft ongeopend minstens een jaar goed in de koelkast. Yummie!