Ik kook al jaren zonder pakjes en zakjes. De pure smaak van groenten en fruit is voor mij inmiddels onverslaanbaar. Toch heb ik soms zin om mijn gestoomde groenten, aardappeltjes uit de oven of zelfgemaakte burger op te vrolijken met een lekkere klodder ketchup. Gewoon, omdat het zo lekker is. Ondanks dat de pakjes en zakjes bij mij de deur uit zijn, heb ik het er nog nooit op gewaagd om mijn eigen ketchup te maken. Totdat ik enigszins werd gedwongen, toen uit mijn moestuin een enorme berg tomaten tevoorschijn kwam! Toen zat er dus niks anders op dan aan de slag te gaan: zelf ketchup maken, met een heerlijke rooksmaak.
Recept
Met natuurlijke suikers!
Gang | Saus |
---|---|
Keuken | China |
Porties | Voor ca. 1200ml ketchup |
Bereidingstijd | 1 uur 30 min |
---|---|
Totaal | 1 uur 30 min |
Het leuke aan zelfgemaakte ketchup, is dat je precies weet wat erin gaat en je de kruiden helemaal naar jouw smaak kunt toevoegen. Ik koos er voor om de ketchup een rooksmaak te geven door er gerookte paprikapoeder aan toe te voegen. Ook wilde ik een ketchup zonder suiker maken. Maar omdat suiker ervoor zorgt dat de zure smaak van azijn gecompenseerd wordt is er wel suiker nodig. Daarom voegde ik wat kokosbloesemsuiker toe, in plaats van witte suiker.
Ik kan je alvast verklappen dat het maken van ketchup eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is….. Tip: als je toch bezig bent, maak dan gelijk een voorraadje, zodat je genoeg hebt tot aan het volgende tomatenseizoen ;-). Zorg dat je schone en gesteriliseerde glazen potten hebt. Kies voor meerdere kleine potjes, omdat de ketchup miximaal twee weken houdbaar is als de pot eenmaal geopend is. De ketchup blijft ongeopend minstens een jaar goed in de koelkast. Yummie!