Om je vingers bij op te eten, deze glutenvrije plaatkoek met vijgen. Het is een perfect dessert voor een kerstmenu, omdat je niemand zult vinden die dit niet lekker vindt ;-). En kun je geen vijgen vinden? Gebruik dan simpelweg ander fruit, net zo lekker! Ook is het recept vrij van geraffineerde suiker en zuivel, dus ook als je mensen met voedsel allergieen over de vloer krijgt is dit een fijn nagerecht.
Recept
Makkelijker te maken dan een normale cake en het ziet er al snel spectaculair uit vanwege het verse fruit. Echt een traktatie!
Gang | Nagerecht |
---|---|
Keuken | Frans |
Porties | 8 porties |
Voorbereidingstijd | 15 min |
---|---|
Bereidingstijd | 25 min |
Totaal | 40 min |
Eigenlijk is een plaatkoek niets meer dan een soort grote, platte cake. Ik vind ‘m makkelijker te maken dan een normale cake, omdat het deeg over een groter oppervlak wordt verspreid en het sneller gaart dan cake in een cakeblik. Daarnaast kun je, net als bij dit recept, lekker vers fruit gebruiken om de bovenkant (eigenlijk onderkant) mee te bedekken. Dat maakt de smaak veel specialer. Toen mijn ouders een tijdje geleden bij ons kwamen eten, serveerde ik deze plaatkoek als nagerecht.
Mijn moeder eet ook glutenvrij, dus ze vond het hartstikke leuk dat er zo’n lekker toetje was. En hij viel ontzettend goed in de smaak. Niet alleen bij mijn moeder overigens, ook de rest vond ‘m zalig. Echt een traktatie! Je maakt met dit recept genoeg voor 8 forse stukken, maar je kunt er ook wat meer stukken uithalen. Zeker als je de plaatkoek als nagerecht serveert (bij een heftig kerstmenu), hoeft het niet al te veel te zijn.