Recepten Kerstrecepten Glutenvrij Hoofdgerecht

Als je nog op zoek bent naar een lekker gerecht om op tafel te zetten tijdens de kerstdagen; zoek niet verder. Deze risotto met paddenstoelen, asperges en geitenkaas is absoluut een aanrader. Je kunt het grootste deel van de voorbereidingen ’s middags al doen, zodat je ’s avonds lekker relaxed aan tafel zit. De combinatie van paddestoelen, rode wijn en geitenkaas maken de risotto heerlijk romig en naar mijn mening is het een heel mooi kerstrecept!

Cookinglife Foodies
Risotto met paddenstoelen, asperges en geitenkaas

Recept

Risotto met paddenstoelen, asperges en geitenkaas

Verras je gasten met een unieke combinatie van smaken

Gang Hoofdgerecht, voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties Voor 6-8 personen

Bereidingstijd

Bereidingstijd 50 min
Totaal 50 min

Ingrediënten

  • 400 gram risotto rijst
  • 2 blokjes kippenbouillon –> maak hiermee 1,2 L bouillon
  • 300 ml rode wijn
  • 100 gram geitenkaas
  • verse tijm en oregano
  • 400 gram kastanjechampignons
  • 150 gram oesterzwammen
  • 200 gram paddestoelen melange
  • 100 gram groene aspergetips
  • 2 rode ui
  • 1 teen knoflook

Hoe maak je risotto met paddenstoelen met asperges en geitenkaas?

  1. Pak een grote pan.
  2. Snipper de rode uien en snijd de knoflook fijn. Veeg de champignons en paddenstoelen schoon met een keukenpapiertje en snijd ze in plakjes. Scheur de oesterzwammen in grove stukken. Halveer de aspergetips horizontaal.
  3. Doe de kippenbouillonblokjes in een pan en doe hier 1,2 liter water bij.
  4. Fruit 1 ui met de knoflook olijfolie in de pan en voeg de champignons toe. Bak deze in ongeveer 6-8 minuten mooi goudbruin en zet dan even apart op een bordje. Bak dan in dezelfde pan de aspergetips in ongeveer 5 minuten goudbruin en leg ook deze apart.
  5. Voeg dan wat nieuwe olie toe in de pan en fruit de overgebleven ui aan. Voeg een klein scheutje rode wijn toe en laat de ui dit opnemen. Voeg dan de risottorijst toe en bak ongeveer 5 minuten mee. Blus af met een flinke scheut rode wijn en voeg daarna bouillon toe, zodat de rijst onder water staat. Risp de topjes van een handvol verse takjes tijm en voeg dit samen met een stuk of 10 oregano blaadjes toe.
  6. Laat de rijst de bouillon bijna helemaal opnemen en voeg dan weer nieuwe bouillon toe. Herhaal dit. Voeg als laatste 200ml rode wijn toe en laat de rijst dit opnemen.
  7. Als de risotto is zo goed als klaar is, voeg je de champignons, paddestoelen en asperges toe.
  8. Verdeel de risotto over 8 bordjes of kommetjes, garneer met de geitenkaas. Eet smakelijk!

Lijkt dit je een lekker recept, maar mis je eigenlijk een beetje vlees? Je kunt deze risotto ook prima als bijgerecht serveren bij een mals stuk biefstuk of lamsvlees. Dat combineert mooi met de smaak van rode wijn en geitenkaas.

Bij mij is het kerstmenu nog niet helemaal rond, maar ik vermoed dat deze risotto wel een plekje krijgt als voor- of hoofdgerecht. En zeg nou zelf, het ziet er toch prachtig uit met die paars gekleurde risotto?! Eet smakelijk!