Recepten Bakken Lunch Hoofdgerechten

Spelt is een goede ‘vervanger’ voor regulier tarwebloem. Spelt is niet glutenvrij, maar wel geschikt voor mensen met een tarwe allergie of intolerantie. Voor mensen die gewoon gezonder willen eten, door bijvoorbeeld minder koolhydraten, is speltmeel ook erg geschikt. Koolhydraten in speltmeel bestaan namelijk in veel mindere mate uit suikers. Deze Spelt pita broodjes zijn daarom een stuk beter voor je dan de witte, tarwe variant uit de supermarkt!

Cookinglife Foodies
Spelt pita broodjes

Recept

Spelt pita broodjes

De pita’s zijn heerlijk met verschillende ‘vullingen’: Falafel, kip, shoarma of als lunch gewoon met een plakje kaas en even in de oven of magnetron.

Gang Lunch / hoofdgerecht
Keuken Midden-oosten
Porties 12 pita broodjes

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 15 min
Rijstijd 1 uur 0 min
Bereidingstijd 7 min
Totaal 1 uur 22 min

Ingrediënten

  • 445 gr speltmeel ( volkoren)
  • 7 gr gist
  • 280 ml lauwwarm water
  • 15 ml olijfolie
  • 1 tl zout

Hoe maak je spelt pita broodjes?

    Verwarm de oven voor op 250graden. Zorg dat ook de bakplaat mee wordt verwarmd.
  1. Zorg dat er 2 grote kommen klaar staan. Meng in 1 het meel, gist en zout. In een ander meng je de olijfolie met het water.
  2. Doe de helft van de kom met meel bij de kom water en meng goed door totdat de meeste klontjes verdwenen zijn. Meng dan de rest van het meel er ook door.
  3. Kneed dit deeg ongeveer 10 minuten. Dek dan de kom af met een vochtige doek en laat in ongeveer een uur rijzen.
  4.  Plaats bakpapier of een bakmat op de bakplaat en bak de pita’s ongeveer 6-7 minuten.
  5. Herhaal dit met de rest van het deeg. Ik bakte 6 pita’s per keer en had genoeg voor 12 forse pitabroodjes

Vaak zijn brood en andere spelt baksels een beetje flauw van smaak, dus dat kun je proberen te compenseren door bijv. iets meer zout (bij brood) of iets meer zoet (bij baksels). Ik gebruikte voor dit recept volkorenspelt van Ekoland.

De pita’s zijn heerlijk met verschillende ‘vullingen’: Falafel, kip, shoarma of als lunch gewoon met een plakje kaas en even in de oven of magnetron.