Recepten Nagerecht Italiaans Suikervrij

Eens in de zoveel tijd duik ik een hele dag de keuken in om allerlei lekkers te bedenken en te maken. Omdat het alweer even geleden was dat ik een écht dessert had gemaakt (dus geen taart of iets dergelijks), besloot ik daar iets leuks mee te doen. Koffie en desserts vind ik super goed samen gaan en dit heerlijke suikervrij dessert met ricotta en koffie geeft je een beetje de smaak van Italië. Niet al te zwaar, pure smaken en door de ricotta is het een koolhydraatarm recept.

Cookinglife Foodies
Suikervrij dessert met ricotta en koffie

Recept

Suikervrij dessert met ricotta en koffie

Koffie en desserts zijn een super goede combinatie en dit heerlijke suikervrij dessert met ricotta en koffie geeft je een beetje de smaak van Italië. 

Gang Nagerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 desserts

Bereidingstijd

Bereidingstijd 30 min
Totaal 30 min

Ingrediënten

  • 2 eiwitten
  • 1 lungo coffee (120ml)
  • 2 theelepels stevia of gebruik honing
  • 250 gram ricotta
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel vanille extract
  • half zakje agar agar 3-4 gram
  • 1 zakje instant espresso

Hoe maak je een suikervrij dessert met ricotta en koffie?

  1. Zet een kopje koffie (lungo) van ongeveer 120ml. Roer hier de agar agar doorheen, verdeel over twee mooie glazen en zet in de koelkast zodat het kan opstijven. Dit duurt wel een minuut of 20.
  2. Doe dan de ricotta, samen met de instant espresso, kaneel, vanille extract en stevia in een keukenmachine en mix goed door. Je kunt dit natuurlijk ook met de hand doen.
  3. Klop de eiwitten in een schone kom op tot er mooie pieken ontstaan en je de kom op z’n kop kunt houden. Schep de eiwitten dan voorzichtig door het ricottamengsel, zodat dit mooi luchtig wordt.
  4. Verdeel het ricotta mengsel over de twee glazen met koffie. Maak af met wat cacaopoeder of geschaafde chocolade. Enjoy!

In dit recept gebruik ik stevia, zodat het suikervrij is en daardoor ook geschikt voor diabetici. Als je geen fan bent van stevia of je hebt het niet in huis, dan kun je bijvoorbeeld ook honing of kokosbloesemsuiker gebruiken. Je kunt dan dezelfde hoeveelheden aanhouden; proef wel even of je de ricottamousse (bij stap 2 in het recept) zoet genoeg vindt.

Het allerfijnst aan dit recept vind ik dat je er niets voor hoeft te bakken en dat je eigenlijk ook geen keukenmachine nodig hebt. Uit gemak heb ik die gebruikt, maar je kunt prima een garde gebruiken. Zeker richting de zomer vind ik het fijn als de oven niet aan hoeft. En ik zie ons al helemaal zitten in de tuin, na de barbecue, met een heerlijk koffie-ricotta dessert voor ons neus. Laat die zomer maar komen!

Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.