Hoe hoger de hardheid, hoe langer scherp en delicater het mes. De hardheid van een mes wordt met HRC-waardes aangegeven. Lees hieronder wat de verschillen tussen deze waardes zijn om de juiste keuze te kunnen maken.
Deze hardheid is te zacht voor het maken van een kwalitatief goed keukenmes.
Deze hardheid is ook nog vrij zacht en biedt een redelijke kwaliteit. Dat is voor een klein schilmesje nog optioneel, voor grotere keukenmessen is het kwalitatief niet goed genoeg.
Deze hardheid vind je vaak terug bij Franse keukenmessen en is zeker hard genoeg voor gebruik in de keuken. Messen met deze hardheid vereisen meer onderhoud en zullen vaker geslepen moeten worden met een aanzetstaal om het mes scherp te houden.
Deze hardheid vind je vaak terug bij Duitse keukenmessen. Deze messen zijn geschikt voor veel keukentaken en kunnen dan ook veel hebben. Ze zijn makkelijk scherp te houden met een aanzetstaal.
Deze hardheid vind je vooral terug bij keukenmessen uit Japan. Deze messen hebben een dunner lemmet, waardoor ze lichter in gewicht zijn, Ook blijven deze messen aantoonbaar langer scherp. Dit soort messen zijn geslepen op een scherpere hoek, waardoor zelf slijpen een stuk moeilijker is.
Deze hardheid vind je ook terug bij Japanse keukenmessen. Er geldt: hoe harder, hoe langer scherp. Ook is er hierdoor meer kans op breuk en zijn ze lastig te slijpen. Dit kan worden voorkomen door het staal op een bepaalde manier te bewerken. De prijs van deze messen ligt een stuk hoger.
Terug naar alle kenmerken