Recepten

Ben je al aan het nadenken wat je met kerst op tafel wilt zetten? Ga je uitgebreid koken, neemt iedereen een gang mee of ga je voor gemakkelijk? Met deze zalm tartaar kun je alle kanten op. Je hebt het zo klaargemaakt, dus het kost je weinig voorbereiding en je kunt ook alles al voorbereiden lang voordat je gasten komen. Met dit zalm tartaar recept is het ontspannen van het kerstdiner genieten dus :-).

Cookinglife Foodies
Zalm tartaar

Recept

Zalm tartaar

Dit heerlijke voorgerecht kun je gemakkelijk van tevoren maken. Door de frisse smaken is het ideaal als kerst voorgerecht!

Gang Voorgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Bereidingstijd

Bereidingstijd 10 min
Totaal 10 min

Ingrediënten

  • 300 gram zalmfilet
  • 12 grote garnalen
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 2 sjalotjes
  • 2 lente-uitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ citroen
  • 2 eetlepels sojasaus of glutenvrije Tamari
  • 2 theelepels dille
  • 75 gram rucola
  • 1 avocado optioneel

Hoe maak je zalm tartaar?

  1. Snijd de zalm in kleine blokjes. Snipper de sjalotjes en snijd één teen knoflook fijn. Als je het lekker vindt om avocado te gebruiken, snijd je dat ook in kleine blokjes.
  2. Doe dit samen in een kom en doe daarbij de kappertjes, tamari, dille en het citroensap van een halve citroen. Proef even en voeg naar smaak wat peper toe.
  3. Pers de andere teen knoflook in wat olie in een koekenpan en bak hier op middelhoog vuur de garnalen in een paar minuten gaar en een beetje bruin.
  4. Pak een kookring in de gewenste serveergrootte. Leg deze op een mooi bord. Doe met een lepel de zalmtartaar in de serveerring en druk een beetje aan. Haal dan de serveerring weg. Leg op de zalmtartaar en eromheen wat rucola en bovenop de tartaar (of ernaast als het niet past) 3 grote garnalen. Garneer nog met wat (verse) dille. Eet smakelijk!

Deze zalm tartaar is een perfect voorgerecht voor kerst omdat het pure smaken bevat; ik denk niet dat er veel mensen zijn die het niet lekker zullen vinden. Maar smaken verschillen; je kunt natuurlijk ook tonijn gebruiken in plaats van zalm, mocht er bijvoorbeeld iemand zijn die zalm niet lekker vindt. Of een avocado toevoegen, puur voor de smaak. Of de kappertjes weglaten. Varieer er op los met deze zalm tartaar!

Maak de zalmtartaar eventueel aan het eind van de middag al klaar. Zorg ervoor dat je het citroensap hebt toegevoegd; dit zorgt ervoor dat de kleur niet tot nauwelijks verandert. Dek de zalmtartaar af met een stukje vershoudfolie of aluminiumfolie. Als de gasten aan tafel zitten hoef je alleen nog de borden op te maken en eventueel te garnalen te bakken. Dat scheelt een hoop ge-ren en gestress toch?