Hoofdgerechten Vegetarisch Brood Glutenvrij

Door de coronacrisis moeten we helaas dit jaar de leuke festivals en concerten missen. Wat ik zelf altijd één van de leukste dingen vind aan festivals, zijn de kraampjes vol festivalfood. Ik ben altijd op zoek naar lekker én gezonde gerechtjes, maar die zijn altijd lastig te vinden.. Daarom vond ik het een goed idee om een gezond, vegan en glutenvrij festivalgerecht met jullie te delen. Met deze zelfgemaakte pitabroodjes met falafel haal jij het festival naar jouw huis deze zomer!

Cookinglife Foodies
Zelfgemaakte pitabroodjes met falafel

Recept

Zelfgemaakte pitabroodjes met falafel

Maak met dit recept eenvoudig je eigen (glutenvrije) pitabroodjes met een heerlijke vulling van falafel, avocado en rode bietenhummus. Hmm!

Gang Hoofdgerecht
Keuken Grieks
Porties 6 pitabroodjes

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 10 min
Rijstijd 30 min
Totaal 1 uur 0 min

Benodigdheden

  • Keukenmachine of een mixer met deeghaken
  • Bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

      Pita broodjes
  • 260 gram (glutenvrij) zelfrijzend bakmeel
  • 3 gram gist
  • 160 ml lauwwarm water
  • 1 flinke scheut olijfolie
  • ½ theelepel zout
  •   Vulling
  • ½ komkommer
  • 1 avocado
  • 200 gram rode bietenhummus (of een hummus naar keuze)
  • 1 limoen
  • 85 gram rucola
  • 400 gram falafel (of zelfgemaakte falafel)

Hoe maak je zelf pitabroodjes met falafel?

     
  1. Doe het gist bij het lauwwarme water, meng even goed door en laat een paar minuten staan.
  2. Voeg het zout toe aan het bakmeel en voeg dan de olijfolie en het water met gist aan het meel toe. Meng dit met een keukenmachine of mixer met deeghaken tot een mooi deeg. Ook kan je het met de hand tot een mooi deeg kneden.
  3. Leg een vochtige theedoek over het deeg en laat dit op een warmere plek in huis (25-30 graden) ongeveer een half uur rijzen.
  4. Maak dan 6 gelijke bolletjes van het deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de zes bolletjes over de bakplaat. Zorg dat er genoeg afstand zitten tussen de bolletjes, want je gaat ze nu met een deegroller tot rondjes uitrollen. Maak de pita broodjes zo’n 2 cm dik; niet te dun, want dan kun je ze niet goed open snijden.
  5. Stel de oven nu voor op 225 graden. Bak de pitabroodjes in ongeveer 10 minuten goudbruin en laat de broodjes daarna goed afkoelen.
  6.   Voor de vulling
  7. Verwarm de falafel volgens de instructies op de verpakking. Of maak het zelf met dit falafel recept.
  8. Snijd de komkommer en avocado in dunne reepjes.
  9. Snijd het pitabroodje open en besmeer dit met de rode bietenhummus, of een hummus naar keuze. Snijd de limoen door midden en besprenkel de binnenkant van je pita met wat limoensap.
  10. Vul het pitabroodje met reepjes avocado, komkommer, falafel en maak af met een beetje rucola. Enjoy!

Zelf pitabroodjes maken

In dit recept deel ik met jullie hoe je gemakkelijk zelf pitabroodjes kan maken. Dit is helemaal niet zo moeilijk als het klinkt! En je maakt deze zelfgemaakte pitabroodjes met falafel gemakkelijk glutenvrij door glutenvrij zelfrijzend bakmeel te gebruiken. Naast het zelf pitabroodjes maken, kun je er ook voor kiezen om de falafel en de hummus zelf te maken. Als je niet zoveel tijd hebt, dan kun je de falafel en hummus tegenwoordig gelukkig gemakkelijk kopen bij de supermarkt.

Zou jij deze lekkere zelfgemaakte pitabroodjes met falafel eten als je het tegen zou komen op een festival? Laat het me weten! Of heb jij nog andere gezonde gerechtjes die perfect zijn voor op een festival? Ik ben benieuwd!