Recepten Bakken Glutenvrij Suikervrij Koeken

Brownies zijn altijd goed. Ze maken het leven net een stukje leuker, fijner en lekkerder. Het was alweer even geleden dat ik een recept maakte voor glutenvrije brownies en ik besloot dat het tijd werd voor een nieuw recept. Ik maakte glutenvrije én suikervrije brownies met karamel en het is waanzinnig goed gelukt.

Cookinglife Foodies
Brownies met karamel

Recept

Brownies met karamel

Brownies zijn altijd goed. Ze maken het leven net een stukje leuker, fijner en lekkerder. Daarom is het tijd voor een nieuw recept. Ik maakte glutenvrije én suikervrije brownies met karamel en het is waanzinnig goed gelukt.

Gang Koeken
Keuken Amerikaans
Porties ca 12 brownies

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 25 min
Totaal 40 min

Ingrediënten

    Voor de brownies
  • 160 gram glutenvrij meel
  • 50 gram boter (of kokosolie)
  • 3 eieren
  • 40 gram cacaopoeder
  • 200 gram appelmoes (ongezoet)
  • 30 gram suikervervanger
  • Voor de karamel
  • 250 ml kokosmelk (geen light)
  • 50 gram suikervervanger
  • 1 theelepel kaneel
  • snuf zout
  • Chocoladelaag
  • 200 gram pure chocolade

Hoe maak je brownies met karamel?

        Voor de brownies
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Meng het meel samen met cacaopoeder. Smelt de boter in een pannetje. Als de boter gesmolten is, doe je hierbij de eieren, appelmoes en suikervervanger.
  3. Klop dit met een garde tot het schuimt en voeg het dan toe aan de droge ingredienten. Mix met een handmixer, garde of keukenmachine tot een egaal beslag.
  4. Bekleed een vierkant bakblik met bakpapier en giet het beslag hierin. Bak in 20 minuten af. Laat afkoelen.
  5. Voor de karamel
  6. Doe de kokosmelk samen met suikervervanger, kaneel en zout in een pannetje en breng aan de kook. Zodra het flink borrelt, draai je vuur laag. Laat de saus op laag vuur zo’n 20 minuten zachtjes pruttelen en roer af en toe om.
  7. Als de karamel saus iets is afgekoeld, verdeel je dit over de brownies. Zet in de koelkast, zodat de karamel stolt.
  8. Chocoladelaag
  9. Smelt de chocolade au-bain-marie. Verdeel dit over de brownies met karamel. Laat de chocolade hard worden in de koelkast en snijd dan in stukken.

Voor de karamelsaus heb ik behoorlijk lang research gedaan op het internet. Hoe maak je dat nou gezonder en liefst ook vegan? Ik weet dat de brownies zelf niet vegan zijn, maar toch: ook nog slagroom in de karamel vind ik een beetje veel worden. En daarnaast; je kunt karamelsaus voor zoveel andere dingen gebruiken, dus een basisrecept voor een goede suikervrije karamelsaus is sowieso handig! 

De brownies zijn super vol van smaak en de krokante chocoladelaag in combi met de karamel, maakt het helemaal af. Ze zijn wel erg machtig, dus je houdt het vast en zeker bij één stukje. Luchtdicht en gekoeld kun je de brownies gelukkig nog een aantal dagen bewaren.