Recepten Snacks Glutenvrij Hoofdgerecht

Tijdens mijn weekendje Sicilië heb ik in 24 uur zoveel gegeten: ik moest en zou álles proeven. Het gerecht dat echt mijn hart heeft gestolen, is arancini. Dit zijn gevulde rijstballetjes met paneermeel. De vullingen varieren, maar die met risotto erin zijn toch echt mijn favoriet. De risottoballetjes worden gefrituurd en zijn daardoor niet heel erg gezond. Daarnaast zijn ze niet standaard glutenvrij. Maar ik hou ervan om te experimenteren. En zo werd het perfect recept voor glutenvrije arancini (oftewel risottoballetjes) geboren.

Cookinglife Foodies
Glutenvrije arancini (risottoballetjes)

Recept

Glutenvrije arancini (risottoballetjes)

Een heerlijk typisch Siciliaans gerecht. Is weer eens wat anders dan een bitterbal!

Gang Snack, tussendoortje, hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties Voor ca. 6 tot 8 balletjes

Bereidingstijd

Bereidingstijd 45 min
Baktijd 8 min
Totaal 53 min

Ingrediënten

  • Ongeveer 200 gram risotto
  • mini mozzarella bolletjes
  • 2 eieren
  • ongeveer 100 gram glutenvrij meel
  • glutenvrij paneermeel

Hoe maak je glutenvrije arancine?

  1. Ik gebruikte restjes risotto van de vorige dag. Anders maak je eerst risotto, bijv. deze risotto met pecorino en paddestoelen. Laat dit geheel afkoelen.
  2. Vorm kleine bolletjes van de risotto, ongeveer ter grootte van een kleine golfbal. Duw er dan een bolletje mozzarella in en vouw de risotto hieromheen. Doe dit tot de risotto op is.
  3. Kluts de eieren in een kommetje. Doe het glutenvrije meel op een bord. Verdeel het paneermeel over een ander bord.
  4. Rol dan eerste de risottoballetjes door het glutenvrije meel. Rol ze daarna door het eigeel (doe dit bijv. met twee lepels). Rol het balletje daarna door de paneermeel en zorg dat de paneermeel de risotto aan alle kanten goed bedekt. Doe dit met alle risottoballetjes.
  5. Bedruppel de arancine met een klein beetje olijfolie. Je kunt ook een olijfoliespray gebruiken als je die hebt, dat is nog handiger.
  6. Verwarm de Airfryer (of oven) voor op 180 graden en bak de arancine in ongeveer 8 minuten goudbruin. Serveer de arancine warm, enjoy!

Arancini is een typisch Siciliaans gerecht. De Sicilianen zijn er ook dol op; in Palermo vind je zelfs een speciale winkel, die enkel arancini verkoopt in tientallen verschillende smaken. Als je even googled op ‘arancini palermo’ zie je zelfs dat er hele overzichten zijn met ‘de beste arancini van Palermo’. Geweldig, die passie voor eten! Traditioneel worden de bolletjes gevuld met risotto en ragout of mozzarella, maar zoals gezegd zijn er ontzettend veel variaties.

Zoals ik al aangaf, zijn arancine normaal niet glutenvrij. De risottoballetjes worden namelijk in meel gerold, daarna in een geklutst eitje en als laatste rol je ze door wat paneermeel. Door glutenvrij meel te gebruiken en glutenvrij paneermeel (en natuurlijk een glutenvrij risottorecept), maak je glutenvrije arancine. Daarnaast heb ik ze niet gefrituurd, maar in de Airfryer klaargemaakt. Dat is toch weer een heel stuk gezonder!