Tijdens mijn weekendje Sicilië heb ik in 24 uur zoveel gegeten: ik moest en zou álles proeven. Het gerecht dat echt mijn hart heeft gestolen, is arancini. Dit zijn gevulde rijstballetjes met paneermeel. De vullingen varieren, maar die met risotto erin zijn toch echt mijn favoriet. De risottoballetjes worden gefrituurd en zijn daardoor niet heel erg gezond. Daarnaast zijn ze niet standaard glutenvrij. Maar ik hou ervan om te experimenteren. En zo werd het perfect recept voor glutenvrije arancini (oftewel risottoballetjes) geboren.
Recept
Een heerlijk typisch Siciliaans gerecht. Is weer eens wat anders dan een bitterbal!
Gang | Snack, tussendoortje, hoofdgerecht |
---|---|
Keuken | Italiaans |
Porties | Voor ca. 6 tot 8 balletjes |
Bereidingstijd | 45 min |
---|---|
Baktijd | 8 min |
Totaal | 53 min |
Arancini is een typisch Siciliaans gerecht. De Sicilianen zijn er ook dol op; in Palermo vind je zelfs een speciale winkel, die enkel arancini verkoopt in tientallen verschillende smaken. Als je even googled op ‘arancini palermo’ zie je zelfs dat er hele overzichten zijn met ‘de beste arancini van Palermo’. Geweldig, die passie voor eten! Traditioneel worden de bolletjes gevuld met risotto en ragout of mozzarella, maar zoals gezegd zijn er ontzettend veel variaties.
Zoals ik al aangaf, zijn arancine normaal niet glutenvrij. De risottoballetjes worden namelijk in meel gerold, daarna in een geklutst eitje en als laatste rol je ze door wat paneermeel. Door glutenvrij meel te gebruiken en glutenvrij paneermeel (en natuurlijk een glutenvrij risottorecept), maak je glutenvrije arancine. Daarnaast heb ik ze niet gefrituurd, maar in de Airfryer klaargemaakt. Dat is toch weer een heel stuk gezonder!