Recepten Bakken Glutenvrij

Gelukkig moet je zo af en toe wel iets lekkers eten. Een aantal weken geleden kwamen op Twitter de eerste pepernoten tweets alweer voorbij en en die kan ik natuurlijk niet missen dit jaar! Ik maak gewoon lekker zelf pepernoten. Suikervrij en glutenvrij als het even kan. Dit recept is van Ellen, iemand die mij (en ik haar) volgt op zowel Twitter als Instagram. Ik heb het recept iets aangepast: minder suiker en wat meer amandelmeel en vond deze glutenvrije pepernoten zonder geraffineerde suikers geweldig lekker!

Cookinglife Foodies
Glutenvrije pepernoten

Recept

Glutenvrije pepernoten

Met dit recept weet je dat de winter in aantocht is.

Gang Tussendoor
Keuken Nederlands
Porties Flinke schaal

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Totaal 35 min

Ingrediënten

  • 275gram zelfrijzend bakmeel (glutenvrij)
  • 25gram amandelmeel
  • 150gram kokosolie
  • 100gram kokosbloesemsuiker
  • 12 gram speculaaskruiden
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
  • snuf zout
  • 75ml amandelmelk (zonder suiker)

Hoe maak je glutenvrije pepernoten?

  1. Verwarm de oven voor op 160graden
  2. Meng de droge ingrediënten in een kom (bakmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden en zout).
  3. Meng in een losse kom de vloeibare ingrediënten (gesmolten kokosolie, vanille extract en amandelmelk) en meng deze daarna door de droge ingrediënten. Kneed dit even goed door elkaar.
  4. Maak dan van het deeg kleine balletjes. Het deeg kan wat brossig zijn, omdat er geen gluten inzitten, en wat sneller uit elkaar vallen. Maak dan de balletjes tussen je vingers ipv met je handen te rollen.
  5. Leg de pepernoten op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin. Waarschijnlijk moet je in 2 ladingen bakken, het deeg geeft meer dan genoeg pepernootjes om met iedereen te delen.

Overigens betekent dit recept voor pepernoten dat het herfst/winter seizoen definitief is begonnen. Ik hoor van veel mensen dat ze er ook wel weer aan toe waren, dat frissere herfstweer en het geoorloofd binnen zitten. Een goede film of serie met een flinke mok thee en natuurlijk een lekker schaaltje pepernoten maakt het gure weer buiten net een tikje minder erg. Althans, dat vind ik zelf. 

Natuurlijk ben ik al volop bezig met de voorbereidingen voor december, want het wordt ook mijn eerste jaar zonder pepernoten, gevuld speculaas en meer dingen bomvol geraffineerde suikers. Het zal even wennen zijn. Maar, als je deze pepernoten eenmaal hebt gemaakt en geproefd zul je het vast met me eens zijn dat glutenvrije pepernoten zonder geraffineerde suikers minstens net zo lekker zijn als de gewone. Hoef je nu niet glutenvrij te eten, maar wil je toch gezonde pepernoten maken? Vervang dan het zelfrijzend glutenvrije bakmeel door 275 gram speltmeel. Dit is niet glutenvrij, wel tarwevrij.