Wat kan het soms toch een intens geluksmoment zijn, als je met een recept experimenteert en de uitkomst is fan-tas-tisch. Zo ook met deze wafels. Ik wilde een recept maken voor glutenvrije wafels zonder suiker, dat ook gelijk lactosevrij én veganistisch was. Ik ging puzzelen met een receptje en toen het moment daar was dat ik de beslagmix in het wafelijzer moest doen, dacht ik: ‘neeeee, dit beslag is veel te dik’. Even een kanttekening: ik had nog nooit zelf wafels gemaakt, dus eigenlijk had ik geen idee wat ik deed, maar het lukte toch. En hoe!
Recept
Er zitten geen gluten, geraffineerde suikers of dierlijke producten in deze wafels. Wel heel veel smaak!
Gang | Ontbijt |
---|---|
Keuken | Belgisch |
Porties | 2 wafels |
Voorbereidingstijd | 10 min |
---|---|
Bereidingstijd | 5 min |
Totaal | 15 min |
Om in dit recept toch voor een klein beetje zoet te zorgen, gebruik ik een banaan, waar normaal gesproken vaak ei wordt gebruikt. Ei en banaan hebben veel dezelfde eigenschappen in baksels en in dit geval geeft de banaan ook nog een lekkere zoete smaak. Daarnaast koos ik voor een theelepeltje stevia, waar ik ook al eerdere deze chocolatechip peanutbutter cookies mee maakte. Ook al zo’n groot succes.
Om de wafels af te maken gebruikte ik een poedersuikervervanger. Dit maakt het net een beetje extra zoet, maar niet overheersend. Sommige steviaproducten hebben een bittere smaak, die bijna overheersend is, maar met een pure variant met 98%stevia heb je dat niet. Kies voor een product met dezelfde structuur als suiker, dit werkt fijn in deeg en is tot 200 graden heel geschikt om mee te bakken; dus handig voor bakrecepten.
Ik krijg best vaak vragen van mensen hoe ze fruitsuikers in recepten kunnen vervangen, omdat ook fruitsuikers kunnen zorgen voor een stijging in de bloedsuikerspiegel. Niet iedereen kan daar tegen. Bij een compleet koolhydraatarm recept, bijvoorbeeld voor diabetici, kun je de banaan vervangen door een ei en wat extra suikervervanger toevoegen. Je hebt niet veel nodig, dus begin met maximaal een extra theelepel.
Stevia is een natuurlijke suikervervanger zonder calorieën en daardoor goed geschikt voor mensen die koolhydraatarm of suikervrij (moeten) eten, bijvoorbeeld bij diabetes. Ik hoop dat jullie net zo van deze wafels genieten als ik, ze zijn echt fantastisch lekker!