Een plaatstalen koekenpan is één van de betere pannen en is voor een groot aantal gerechten te gebruiken. Wel moet een stalen pan voor het eerste gebruik worden ingebrand en moet na gebruik voorzichtig worden schoongemaakt. Met een klein beetje zorg en onderhoud gaat de pan een leven lang mee!
2 manieren
Zoals met alle goede pannen laat je hem eerst wat afkoelen voor je hem onder de kraan houdt. Heet water kan heet zijn, maar het is waarschijnlijk een stuk koeler dan de hitte waaraan de pan zojuist op het fornuis is blootgesteld. Zou je hem meteen onder (koud) water houden? Dan krijgt het staal een thermische schok te verduren, waar hij niet beter van wordt.
Houd de pan daarom onder een hete kraan en borstel hem met een zo schoon mogelijke afwasborstel goed uit. Gebruik geen afwasmiddel, maar laat het water zijn werk doen. Eventueel eventjes laten weken is geen probleem, maar laat hem niet een hele nacht koud staan.
Soms heb je last van hardnekkige eiwitresten die keihard zijn aangekoekt. Onmogelijk om onder de kraan met een borstel te doen of op het vuur te zetten vol met water en afwasmiddel, dit zijn echte no-go’s!
De oplossing is dan als volgt:
Vaatwassers, schoonmaakmiddelen en afwasmiddelen zijn een no-go bij een plaatstalen pan, echt niet doen! Een plaatstalen pan heeft een hekel aan zuur en dat is precies wat de meeste schoonmaakmiddelen in overvloed bevat. Je zet niet alleen je seasoning op het spel, maar je riskeert ook een fikse dosis roest.
Plaatstalen pannen
Hete handgreep
Check een van deze blogs!