Een stalen koekenpan is voor 99% gemaakt van ijzer, een volledig natuurproduct. Het is dus een duurzame pan die lang mee kan gaan. Een plaatstalen pan moet je zelf inbranden, zo ontstaat een natuurlijke antiaanbaklaag. Het is erg belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurd
Een plaatstalen koekenpan kun je op twee verschillende manieren inbranden, door middel van de oven en het fornuis. Dit kan alleen als er geen houten of plastic handgrepen aan de pan zit. De pan moet geheel van plaatstaal zijn.
Inbranden
Er is ook geëmailleerd plaatstaal, waarbij er een beschermlaag van gesmolten glas is aangebracht. Deze pan hoef je dus niet in te branden en is makkelijk schoon te maken.
Kenmerkend aan deze pannen is dat het staal verkleurd. Een intensief gebruikte stalen pan is dan ook een ‘lelijke’ pan met veel donkere verkleuringen. De pannen worden beter naarmate je ze meer gebruikt. Ze blijven ook ‘vettig’ aanvoelen, maar dat is juist goed.
Belangrijk is dat deze pannen niet in de vaatwasser mogen, maar met de hand moeten worden afgewassen en goed afgedroogd moeten worden.
Als je uiteindelijk toch met afwasmiddel en zware schoonmaak producten aan de slag gaat bent gegaan, dien je de antiaanbaklaag (seasoning) weer te resetten. Dit betekent dat je pan eerst geheel schoon moet maken en dan het inbrandproces weer herhaald. Hierdoor creëer je weer aan goede antiaanbaklaag.
Check een van deze blogs!