Gietijzeren pannen zijn zeer geliefd bij veel mensen. Chef-koks zweren erbij! Bij goed onderhoud gaat een gietijzeren pan ook je leven lang mee en je kunt er vrijwel alles in bakken.
seasonen, pre-seasoned en geëmailleerd
Een pan van gietijzer, is van gietijzer! Alleen de antiaanbaklaag kan verschillen en hierdoor ook de manier waarop je hem in gebruik moet nemen.
Een gietijzeren pan die je zelf ook nog moet inbranden voor gebruik, wordt ook wel ‘seasonen’ genoemd. Zorg ervoor dat de pan voldoende is ingebrand, zo creëer je namelijk een ‘natuurlijke’ antiaanbaklaag. Een goede uitvoering draagt bij aan een extra smaakvorming, geen roest en het wordt een pan die een leven lang meegaat.
Gietijzeren pannen die al zijn ingebrand, wordt ook wel ‘pre-seasoned’ genoemd. Heb je namelijk geen zin in het hele inbrand proces? Kies dan voor een pre-seasoned pan! Deze pannen moet je wel onderhouden en na elk gebruik goed afdrogen en insmeren met een klein laagje neutrale olie, maar je hoeft hem niet zelf in te branden. Door het gebruik bouwt de antiaanbaklaag zich op en zul je steeds minder last hebben van eten dat aan je pan plakt.
Deze pannen zijn erg populair. Een pan met een geëmailleerde binnen- en buitenkant roest minder snel en is makkelijker schoon te krijgen. Deze pannen hoef je niet in te branden en in te vetten, houd hem alleen wel goed droog! Een rondje vaatwasser is niet aan te raden voor geëmailleerde gietijzeren pannen.
Deze pannen zijn vaak wat goedkoper, omdat je hem zelf moet inbranden/seasonen. Dit kost wat tijd, maar helpt mee aan het gebruik, plezier en de levensduur van de pan. Er zijn twee manieren om zelf je pan in te branden.
Inbranden
Wil je je pan seasonen in de oven? Dan moet deze geheel van gietijzer zijn, dus geen houten of kunststof handvat hebben.
Om je pan nog beter in te branden (wat we aanraden) herhaal je stap 4, 5 en 6 nog één of twee keer. Zeker bij een nieuwe pan!
Wil je je pan seasonen op het fornuis? Zorg dan wel voor goede ventilatie.
Om een perfecte antiaanbaklaag te creëren moet een gietijzeren pan minimaal 5 keer behandeld zijn. Start niet met koken voordat je bovenstaande stappen ongeveer vijf keer hebt uitgevoerd. Wanneer de pan is afgekoeld kun je doorgaan met stap 3, om het hele proces 5 keer te herhalen. Tijdens het inbranden veranderd een gietijzeren pan van kleur, hier hoef je niet van te schrikken. Het inbranden van een gietijzeren pan is pas geslaagd, wanneer een egale donkerbruine tot zwarte kleur te zien is!
Heb je je gietijzeren pan lang niet meer gebruikt of zijn er door vocht roestige plekken ontstaan? Dan kan het nodig zijn om de aangebrachte antiaanbaklaag te ‘resetten’. Daarmee breng je als het ware ene compleet nieuwe antiaanbaklaag aan. Zorgt er wel voor dat je de beschadigde laag er goed afhaalt met een schuursponsje, waardoor daarna het originele gietijzeren weer tevoorschijn komt. Herhaal dan de stappen van het inbranden, zoals hierboven stap voor stap is uitgelegd.
Daarna is je gietijzeren pan weer klaar om heerlijke gerechten te maken!
Check een van deze blogs!