Gietijzeren pannen zijn zeer geliefd bij veel mensen. Chef-koks zweren erbij! Bij goed onderhoud gaat een gietijzeren pan ook je leven lang mee en je kunt er vrijwel alles in bakken.
inbranden/seasonen, pre-seasoned en geëmailleerd
Een gietijzeren pan moet je vaak zelf nog inbranden voor gebruik, dit wordt ook wel ‘seasonen’ genoemd. Tijdens het inbranden creëer je namelijk een ‘natuurlijke’ anti-aanbaklaag. Een goede uitvoering hiervan draagt bij aan een extra smaakvorming, geen roest en het wordt een pan die een leven lang meegaat. Dit hoef je alleen te doen bij een gietijzerenpan zonder anti-aanbaklaag.
Gietijzeren pannen die al zijn ingebrand, wordt ook wel ‘pre-seasoned’ genoemd. Heb je namelijk geen zin in het hele inbrand proces? Kies dan voor een pre-seasoned pan! Deze pannen moet je wel onderhouden en na elk gebruik goed afdrogen en insmeren met een klein laagje neutrale olie, maar je hoeft hem niet zelf in te branden. Door het gebruik bouwt de antiaanbaklaag zich op en zul je steeds minder last hebben van eten dat aan je pan plakt.
Deze pannen zijn erg populair. Een pan met een geëmailleerde binnen- en buitenkant roest minder snel en is makkelijker schoon te krijgen. Deze pannen hoef je niet in te branden en in te vetten, houd hem alleen wel goed droog! Een rondje vaatwasser is niet aan te raden voor geëmailleerde gietijzeren pannen.
Deze pannen zijn vaak wat goedkoper, omdat je hem zelf moet inbranden - seasonen. Dit kost wat tijd, maar helpt mee aan het gebruik, plezier en de levensduur van de pan. Er zijn twee manieren om zelf je pan in te branden.
Oven of Fornuis
Wil je je pan seasonen in de oven? Dan moet deze geheel van gietijzer zijn, dus geen houten of kunststof handvat hebben.
Om je pan nog beter in te branden (wat we aanraden) herhaal je stap 4, 5 en 6 nog één of twee keer. Zeker bij een nieuwe pan!
Wil je je pan seasonen op het fornuis? Zorg dan wel voor goede ventilatie.
Om een perfecte antiaanbaklaag te creëren moet een gietijzeren pan minimaal 5 keer behandeld zijn. Start niet met koken voordat je bovenstaande stappen ongeveer vijf keer hebt uitgevoerd. Wanneer de pan is afgekoeld kun je doorgaan met stap 3, om het hele proces 5 keer te herhalen. Tijdens het inbranden veranderd een gietijzeren pan van kleur, hier hoef je niet van te schrikken. Het inbranden van een gietijzeren pan is pas geslaagd, wanneer een egale donkerbruine tot zwarte kleur te zien is!
Een goed ingebrande gietijzeren pan heeft een donkere en iets glanzende afwerking die niet vettig of plakkerig is! Het gietijzer vertoont geen roest of doffe plekken.
Een manier om te testen of je pan goed is ingebrand, is om een eitje te bakken. Voeg wat plantaardige olie toe en bak het eitje voor 3 minuten. Als deze niet blijft plakken, dan is het inbranden geslaagd!
Heb je je gietijzeren pan lang niet meer gebruikt of zijn er door vocht toch roestige plekken ontstaan? Dan kan het nodig zijn om de aangebrachte antiaanbaklaag te ‘resetten’. Daarmee breng je als het waren een compleet nieuwe antiaanbaklaag aan. Zorg er wel voor dat je de beschadigde laag er goed afhaalt met een schuursponsje, waardoor daarna het originele gietijzeren weer tevoorschijn komt. Herhaal dan de stappen van het inbranden, zoals hierboven stap voor stap is uitgelegd.
Daarna is je gietijzeren pan weer klaar om heerlijke gerechten te maken!
Check een van deze blogs!