Een koekenpan gaat niet je leven lang mee en is na een tijdje toe aan vervanging. Een koekenpan slijt door verschillende reden, zoals het roeren in de pan met metalen keukengerei, de pan in de vaatwasser te doen of de pan te heet laten worden. Maar wanneer weet je of je pan toe is aan vervanging?
Alles is aangekoekt
De antiaanbaklaag laat los of is versleten
Er zitten krassen in de pan
De pan is verkleurd
Een pan is belangrijker dan je denkt voor het behalen van een goed en gezond kook resultaat. Het loont beslist om bij vervanging van je koekenpan iets meer uit te geven voor een kwalitatief goede pan. De juiste kwaliteitspannen zijn efficiënter en daardoor energiebesparend. Ze geven een beter resultaat, zijn gemakkelijk schoon te maken, gaan veel langer mee en zijn bovenal veilig en gezond!
Als jij op zoek bent naar een nieuwe koekenpan, dan zijn er een paar punten waar je op moet letten. Bijvoorbeeld, welke koekenpan is het beste voor inductie? Welke koekenpan kan in de oven? En welke koekenpan trekt niet krom? Voor inductie kookplaten is het belangrijk dat de bodem van de koekenpan magnetisch is. Koekenpannen die gemaakt zijn van aluminium, gietijzer, koper, RVS en staal zijn allemaal geschikt voor inductie. Ook zijn over het algemeen deze materialen geschikte pannen voor in de oven, maar let op: ze kunnen niet allemaal tegen dezelfde maximum temperatuur.
Er is een verschil tussen koekenpannen met of zonder antiaanbaklaag. Een koekenpan met antiaanbaklaag maakt het koken gemakkelijk, omdat de ingrediënten niet aan de plan blijven plakken. Ook is het koken met een antiaanbaklaag gezonder, omdat je minder vet of olie hoeft te gebruiken. Na gebruik is de pan gemakkelijk te reinigen. Maar de lagen zijn wel gevoeliger voor krassen en verliezen na verloop van tijd hun anti-kleefeffect.
Pannen zonder antiaanbaklaag hebben iets meer aandacht nodig. Je hebt meer boter of olie nodig en je moet wel opletten dat je eten niet aanbrandt. Het grote voordeel is dat je wel op hoge temperaturen kunt bakken. Ook zijn ze duurzamer, omdat ze met gemak tientallen jaren mee gaan en geschikt zijn om te recyclen.
Zoals hierboven al genoemd is, zijn er verschillende materialen voor een goede koekenpan. Waarom kies je voor een gietijzeren koekenpan? Een koekenpan van gietijzer gaat bij goed onderhoud een leven lang mee. Het voordeel van dit materiaal is dat het een puur product is zonder chemische lagen. Het duurt even voordat een gietijzeren pan warm is, maar wanneer de pan heet is blijft hij dat ook lang. Ook zijn koekenpannen van keramisch en rvs goede pannen, maar waarom?
Een keramische koekenpan kan heel goed hitte verdragen, wel tot 450 °C. Hierdoor zijn ze een stuk duurzamer, omdat ze niet verbranden. Ook is deze pan gemakkelijk schoon te maken, omdat niks aanbrandt en de laag schoon is. Tot slot de koekenpan van rvs. Pannen van roestvrij staal zijn vooral populair voor het bakken en braden van gerechten. Professionele koks gebruiken vaak pannen van roestvrij staal. RVS krijgt de voorkeur dankzij de onverwoestbaarheid in de keuken. De constructie en het gebruikte materiaal zorgen voor een perfecte warmteverdeling en hierdoor kunnen ze tegen hoge temperaturen. Het meeste roestvrijstalen kookgerei is zowel geschikt voor op het fornuis als in de oven.
Ontdek de verschillen
Een koekenpan gebruik je uiteraard om mee te bakken. Vis, vlees, aardappels, pannenkoeken, een eitje of spekjes, alles kan erin. Een koekenpan is een lage pan met een vlakke bodem en een lange steel. Een koekenpan is er in verschillende soorten en maten, want niet voor ieder gerecht gebruik je dezelfde variant.
Een hapjespan lijkt op een koekenpan, maar heeft een hogere rand. Het is eigenlijk een hoge koekenpan waar ook saus in past. Ook is de hapjespan geschikt voor dikkere stukken vlees, roerbakschotels, risotto en andere gerechten die lang moeten sudderen. Het is handig om een hapjespan met een deksel aan te schaffen. Er wordt stoom gevormd binnen de pan, die dankzij de deksel niet kan ontsnappen. Hierdoor gaart het eten in de pan gelijkmatiger en sneller. Ook droogt het eten minder snel uit en verbrandt het minder snel, doordat het stoom weer neerslaat in de pan. Bekende merken, zoals Le Creuset, Demeyere en BK zijn uitstekende merken voor een goede koekenpan of hapjespan. De Le Creuset koekenpannen zijn erin verschillende maten en materialen en daarom is er altijd wel eentje geschikt voor jou!