De meeste huishoudens gebruiken een pan met antiaanbaklaag, maar wist je dat bijna elke pan met een antiaanbaklaag, teflon bevat? Dit kan bij goed gebruik geen kwaad, maar wanneer deze pannen te heet worden, komen stoffen zoals PFOA en PFAS vrij. Deze chemicaliën zijn extreem schadelijk voor mens en milieu.
100% ijzer
Een pan van plaatstaal is gemaakt van 100% ijzer. Deze pannen moeten voor het eerste gebruik ‘ingebrand’ worden. Dit heet ook wel seasonen. Dit is niet moeilijk, maar kost even wat tijd. Door het inbranden van deze pannen ontstaat er een zwarte laag, deze laag functioneert als antiaanbaklaag.
Stel er vindt ‘drama’ plaats, dan is het niet onherstelbaar met deze pan. In het ergste geval poets je de pan weer schoon en brand je hem opnieuw in. Als dit met een teflon-pan gebeurt, kan je hem na het drama weggooien! Houd je pan goed vet, want plaatstaal kan anders makkelijk roesten. Plaatstaal is een sterk en duurzaam materiaal, waardoor deze pannen wel een leven lang mee kan gaan.
Pannen van gietijzer zijn gemaakt voor het leven, tenzij hij valt.
Komt langzaam op temperatuur, maar houdt de warmte erg lang vast
Warmteverdeling is erg goed
Goed tegen hoge temperaturen
Perfect om vlees dicht te schroeien of te karameliseren
Bakt het lekkerste als de pan vet wordt gehouden
Behandel een gietijzeren pan met zorg. Ook deze pannen, moet je net als plaatstalen pannen, inbranden. Ook het schoonmaken gaat hetzelfde. Laat hem eerst afkoelen voor dat je hem onder de koude kraan doet. Het best is om hem met de hand af te wassen, zonder afwasmiddel. Voorzie de pan na het afwassen van een dun laag je olie.
Wil je de voordelen van een gietijzeren pan, maar niet het onderhoud? Dan zijn geëmailleerde gietijzeren pannen de beste keuze!
Geëmailleerd gietijzer zegt het al, het is afgewerkt met email. Email is een superdun laagje glas en werkt hierdoor vrijwel hetzelfde als een teflon antiaanbaklaag, maar dan zonder giftige stoffen. Deze pannen zijn gemakkelijk schoon te maken.
Koperen pannen zijn vooral populair onder chef-koks, die gebruiken ze vaak voor het maken van sauzen.
Chique look
Eén van de beste warmtegeleiders
Binnenkant is (meestal) voorzien van rvs, dat maakt de pan minder kwetsbaar voor zowel mechanische beschadigingen en chemische reacties tussen koper en elementen uit het eten
Koperen pannen zijn relatief duur, daarom adviseren wij geen metalen keukengerei in de pan te gebruiken. Schoonmaken kan met warm water en afwasmiddel. De buitenkant kun je eventueel met koperpoets in nieuwstaat houden.
Roestvrijstalen pannen zijn zeer geschikt voor hoge temperaturen. Producten die je bakt in een roestvrij stalen pan blijven de eerste paar minuten plakken aan de bodem. Geen zorgen, dit hoort zo! Wanneer de eiwitten stollen en het product karamelliseert, laat het vanzelf los. Heb geduld en beweeg jouw gerecht pas als deze helemaal los is gekomen. Roestvrijstalen pannen zijn vaak voorzien van een sandwich- of multiplybodem, waar aluminium of koper in verwerkt zit. Hierdoor zijn het goede warmtegeleiders en blijft je eten lang warm. De pannen kunnen in de vaatwasser, maar blijven langer mooi als je ze met de hand afwast.
Check een van deze blogs!