Maar wat zijn de alternatieven om uit te kiezen? Dat lees je in deze blog!

Plaatstalen pannen

100% ijzer

Een pan van plaatstaal is gemaakt van 100% ijzer. Deze pannen moeten voor het eerste gebruik ‘ingebrand’ worden. Dit heet ook wel seasonen. Dit is niet moeilijk, maar kost even wat tijd. Door het inbranden van deze pannen ontstaat er een zwarte laag, deze laag functioneert als antiaanbaklaag. 

Stel er vindt ‘drama’ plaats, dan is het niet onherstelbaar met deze pan. In het ergste geval poets je de pan weer schoon en brand je hem opnieuw in. Als dit met een teflon-pan gebeurt, kan je hem na het drama weggooien! Houd je pan goed vet, want plaatstaal kan anders makkelijk roesten. Plaatstaal is een sterk en duurzaam materiaal, waardoor deze pannen wel een leven lang mee kan gaan.
 

Voordelen

 • Goed tegen hoge temperaturen
 • Stalen kookgerei gebruiken
 • Betaalbaar 
   

Onderhoud

 • Maak de pan schoon met alleen water, dus zonder afwasmiddel
 • Na gebruik moet hij gelijk worden afgedroogd en eventueel ingevet worden (staal kan anders gaan roesten)
   


 

Gietijzeren pannen

Pannen van gietijzer zijn gemaakt voor het leven, tenzij hij valt. 

Voordelen

Komt langzaam op temperatuur, maar houdt de warmte erg lang vast
Warmteverdeling is erg goed 
Goed tegen hoge temperaturen
Perfect om vlees dicht te schroeien of te karameliseren
Bakt het lekkerste als de pan vet wordt gehouden

Onderhoud

Behandel een gietijzeren pan met zorg. Ook deze pannen, moet je net als plaatstalen pannen, inbranden. Ook het schoonmaken gaat hetzelfde. Laat hem eerst afkoelen voor dat je hem onder de koude kraan doet. Het best is om hem met de hand af te wassen, zonder afwasmiddel. Voorzie de pan na het afwassen van een dun laag je olie.

Wil je de voordelen van een gietijzeren pan, maar niet het onderhoud? Dan zijn geëmailleerde gietijzeren pannen de beste keuze!

Gietijzeren pannen

Geëmailleerde gietijzeren pannen

Geëmailleerd gietijzer zegt het al, het is afgewerkt met email. Email is een superdun laagje glas en werkt hierdoor vrijwel hetzelfde als een teflon antiaanbaklaag, maar dan zonder giftige stoffen. Deze pannen zijn gemakkelijk schoon te maken. 

Koperen pannen

Koperen pannen zijn vooral populair onder chef-koks, die gebruiken ze vaak voor het maken van sauzen. 

Voordelen

Chique look
Eén van de beste warmtegeleiders
Binnenkant is (meestal) voorzien van rvs, dat maakt de pan minder kwetsbaar voor zowel mechanische beschadigingen en chemische reacties tussen koper en elementen uit het eten

Koperen pannen zijn relatief duur, daarom adviseren wij geen metalen keukengerei in de pan te gebruiken. Schoonmaken kan met warm water en afwasmiddel. De buitenkant kun je eventueel met koperpoets in nieuwstaat houden. 
 

 

Koperen pannen

RVS pannen

Roestvrijstalen pannen zijn zeer geschikt voor hoge temperaturen. Producten die je bakt in een roestvrij stalen pan blijven de eerste paar minuten plakken aan de bodem. Geen zorgen, dit hoort zo! Wanneer de eiwitten stollen en het product karamelliseert, laat het vanzelf los. Heb geduld en beweeg jouw gerecht pas als deze helemaal los is gekomen. Roestvrijstalen pannen zijn vaak voorzien van een sandwich- of multiplybodem, waar aluminium of koper in verwerkt zit. Hierdoor zijn het goede warmtegeleiders en blijft je eten lang warm. De pannen kunnen in de vaatwasser, maar blijven langer mooi als je ze met de hand afwast. 

RVS pannen

Belangrijk!

 • Een antiaanbaklaag met krassen, moet je gelijk weg doen!
 • Teflon zit overal, in vis, drinkwater en dus ook in je bloed!
 • Teflon tast het immuunsysteem aan, waardoor inentingen minder effectief zijn.
 • Ingrediënten die goed moeten aanbakken, niet in een pan met antiaanbaklaag bakken, deze kan niet zo heet. 
 • Gebruik van PFAS in kookgerei vervuilt het milieu!
 • Chemicaliën breken nooit af en blijven in het milieu.

Niet gevonden wat je zocht?

Check een van deze blogs!

Relevante producten