Maar wat zijn de alternatieven om uit te kiezen? Dat lees je in deze blog!

Plaatstalen pannen

99% ijzer

Een pan van plaatstaal is gemaakt van 99% ijzer dus een natuur product. Deze pannen moeten voor het eerste gebruik ‘ingebrand’ worden. Dit heet ook wel seasonen. Dit is niet moeilijk, maar kost even wat tijd. Door het inbranden van deze pannen ontstaat er een zwarte laag, deze laag functioneert als antiaanbaklaag. 

Stel er vindt kook ‘drama’ plaats, dan is het niet onherstelbaar met deze pan. In het ergste geval poets je de pan weer schoon en brand je hem opnieuw in. Als dit met een teflon-pan gebeurt, kan je hem na het kook drama weggooien! Houd je pan goed vet, want plaatstaal kan anders makkelijk roesten. Plaatstaal is een sterk en duurzaam materiaal, waardoor deze pannen wel een leven lang mee kan gaan.
 

Voordelen

  • Kan goed tegen hoge temperaturen.
  • Je kunt stalen kookgerei gebruiken.
  • Is betaalbaar.
     

Onderhoud

  • Pan moet ingebrand worden voor gebruik.
  • Maak de pan schoon met alleen water, dus zonder afwasmiddel!
  • Na gebruik moet hij gelijk worden afgedroogd en eventueel ingevet worden (staal kan anders gaan roesten).
     


 

Gietijzeren pannen

Pannen van gietijzer zijn gemaakt voor het leven, tenzij hij valt. 

Voordelen

  • Komt langzaam op temperatuur, maar houdt de warmte lang vast.
  • Warmteverdeling is erg goed. 
  • Goed tegen hoge temperaturen.
  • Perfect om vlees dicht te schroeien of te karameliseren.
  • Bakt het lekkerste als de pan vet wordt gehouden.

Onderhoud

  • Behandel een gietijzeren pan met zorg.
  • Gietijzeren pannen moet je inbranden.
  • Schoonmaken met alleen water.
  • Laat de pan eerst afkoelen voor dat je hem reinigd.
  • Voorzie de pan na het afwassen van een dun laag je olie.

Wil je de voordelen van een gietijzeren pan, maar niet het onderhoud? Dan zijn geëmailleerde gietijzeren pannen de beste keuze! Geëmailleerd gietijzer zegt het al, het is afgewerkt met email. Email is een superdun laagje glas en werkt hierdoor vrijwel hetzelfde als een teflon antiaanbaklaag, maar dan zonder giftige stoffen. Deze pannen zijn gemakkelijk schoon te maken. 

 

 

Gietijzeren pannen

Koperen pannen

Koperen pannen zijn vooral populair onder chef-koks, die gebruiken ze vaak voor het maken van sauzen. 

Voordelen

  • Chique look.
  • Eén van de beste warmtegeleiders.
  • Binnenkant is (meestal) voorzien van rvs, dat maakt de pan minder kwetsbaar voor zowel mechanische beschadigingen en chemische reacties tussen koper en elementen uit het eten.
  • Koperen pannen zijn relatief duur, daarom adviseren wij geen metalen keukengerei in de pan te gebruiken.
  • Schoonmaken kan met warm water en afwasmiddel. De buitenkant kun je eventueel met koperpoets in nieuwstaat houden. 

 

Koperen pannen

RVS pannen

Roestvrijstalen pannen zijn zeer geschikt voor hoge temperaturen. Producten die je bakt in een roestvrijstalen pan blijven de eerste paar minuten plakken aan de bodem. Geen zorgen, dit hoort zo! Wanneer de eiwitten stollen en het product karamelliseert, laat het vanzelf los. Heb geduld en beweeg jouw gerecht pas als deze helemaal los is gekomen. Roestvrijstalen pannen zijn vaak voorzien van een sandwich- of multiplybodem, waar aluminium of koper in verwerkt zit. Hierdoor zijn het goede warmtegeleiders en blijft je eten lang warm. De pannen kunnen in de vaatwasser, maar blijven langer mooi als je ze met de hand afwast. 

RVS pannen

Belangrijk!

  • Een antiaanbaklaag met krassen, moet je gelijk weg doen! 

Niet gevonden wat je zocht?

Check een van deze blogs!

Relevante producten

Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.