Ben je op zoek naar nieuwe keukenmessen? Keukenmessen zijn er in vele soorten en maten. Het grote aanbod aan verschillende keukenmessen maakt de keuze er vaak niet gemakkelijker op. Je komt veel verschillende prijs- en kwaliteitsklassen tegen. Cookinglife heeft als doel het koken te vergemakkelijken en daarnaast willen wij vooral het koken samen met jouw leuker maken. Wij leggen je uit welke messen essentieel zijn in zowel de professionele- en hobbykeuken.
Het mes voor in de keuken
Eén van de belangrijkste messen voor in de keuken is het koksmes. Dit mes staat bekend om zijn brede lemmet en spitse punt. Door de vorming van het lemmet kun je snel grote hoeveelheden voedsel snijden. Ook geeft het brede lemmet de mogelijkheid eenvoudig voedsel te verplaatsen. De bolling in de snede zorgt voor het zogenoemde 'wiegen' om bijvoorbeeld kruiden fijn te snijden. Koksmessen varieren in lengte van 15 cm tot wel 36 cm. De meest gebruikte maat voor het koksmes is 20 cm.
Het Japanse koksmes wordt ook wel het santokumes genoemd. Dit mes heeft een meer gebogen voorkant en beschikt over kuiltjes in het lemmet. Deze kuiltjes zorgen voor lucht tussen het voedsel en het lemmet. Hierdoor blijven jouw ingrediënten minder snel aan het lemmet plakken. Santokumessen variëren in lengte van 12.5 tot 20 cm.
Het mes met een kartel
Een andere essentieel mes in de keuken is het kartelmes. Dit mes is geschikt voor voedsel met een harde korst. Het meest gebruikte kartelmes in de keuken is het broodmes. Dankzij de kartels op het lemmet wordt het brood tijdens het snijden niet geplet. Dit kan wel gebeuren bij een mes met een gladde snede.
Het broodmes is naast brood en baguette zeer geschikt voor andere producten met een harde korst en zachte binnenkant. Hierbij kun je denken aan meloen, tomaten of harde groenten. Ook zijn taart en cakes eenvoudig te snijden met een kartelmes.
Fijnsnijden, schillen en tourneren
Met het koksmes zijn kleine handelingen in de keuken soms lastig uit te voeren. Hiervoor zijn officemessen, groentemesjes en tourneermesjes een perfecte keuze. Met office- en groentemesjes snij je kleinere groenten eenvodig fijn. Schilmesjes veraden hun functie al, het schillen van diverse ingrediënten. Ook zijn taken als aardbeien ontkronen geschikt voor deze mesjes. Het tourneermesje is ontworpen om ronde etenswaren te schillen of bijvoorbeeld appels uit te boren. Deze mesjes zijn must-haves voor in de professionele- en hobby keuken.