Bakken Ontbijt Lunch Recepten

Afgelopen zaterdag zag ik Ontdek Curaçao bij RTL4. Chefkok Justin Niessen maakte pompoenpannenkoekjes, die mij meteen herinnerden aan de toffe reis naar Curaçao van vorig jaar. Vorig jaar rond deze tijd was ik nét terug van 10 dagen Curaçao. Was ik er nu maar weer! Ontdek Curaçao neemt je in ieder geval weer voor even mij naar Dushi Korsou. Met het recept van deze pompoenpannenkoekjes (ofwel Arepa di pampuna) haal jij Dushi Korsou ook een beetje in huis!

Cookinglife Foodies
Pompoenpannenkoekjes

Recept

Pompoenpannenkoekjes

Waan jezelf (terug) in Curaçao met deze pannenkoekjes en Cookinglife Foodies. Heerlijk om de dag mee te beginnen, maar ook als tussendoortje!

Gang Ontbijt, lunch
Keuken Caribisch
Porties 6 pannenkoekjes

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Totaal 20 min

Ingrediënten

  • 200 gram pompoenpuree
  • 100 gram speltmeel
  • 1 ei
  • 50 ml plantaardige melk
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • halve theelepel kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout

Hoe maak je pompoenpannenkoekjes?

  1. Maak simpel pompoenpuree door blokjes pompoen te koken en te pureren. Ik heb altijd wat pompoenblokjes of -puree in de vriezer liggen. Tip!
  2. Meng de pompoenpuree met het ei, de plantaardige melk en ahornsiroop. Doe er dan het speltmeel bij en ook de kaneel, bakpoeder en het zout. Meng tot een dik beslag.
  3. Verwarm wat (kokos)olie in een pan en gebruik een bakring om mooie ronde pannenkoekjes te krijgen. Giet wat beslag in de bakring, haal deze omhoog en ga verder met de volgende pannenkoekjes.
  4. Wacht tot het beslag voldoende ‘bubbelt’, draai de pannenkoekjes dan om en bak ook mooi goudbruin aan de andere kant.
  5. Serveer met nog wat ahornsiroop. Enjoy!

Vakantiegevoel

Een jaar geleden kwam ik nu dus net terug van Curaçao. Ik mocht een week op persreis en met een gids ontdekte ik de mooiste (en lekkerste!) plekjes van het eiland. Daarna plakte ik er nog een paar dagen vakantie aan vast. Het was heerlijk om zo aan het begin van onze koude, donkere dagen nog éven de warmte op te zoeken. En als er iets is wat ik sinds mijn reis naar Curaçao vaak maak, dan zijn het wel pompoenpannenkoekjes, ofwel ‘arepa di pampuna’.

Arepa di pampuna

Pompoenpannenkoekjes worden op Curaçao gegeten als ontbijt of als tussendoortje. Liefst doen ze er ook nog wat rozijntjes door heen, maar daar ben ik dan weer niet zo gek op. Je kunt natuurlijk naar smaak rozijnen toevoegen. Best bijzonder dat deze arepa di pampuna van het zonnige Curaçao komen, terwijl alles met pompoen bij ons juist in de herfst en winter gegeten wordt. De kruidige smaak van pompoen en kaneel is zalig en je eet ook nog eens een pannenkoek met wat extra groenten. Geen slecht idee om aan de kids voor te schotelen ;-)?