Recepten Glutenvrij Hoofdgerechten Italiaans

Ik verklap het maar meteen; deze risotto was de allereerste die ik ooit maakte. Ik at al wel eerder risotto natuurlijk, maar het leek me zo moeilijk om te maken. Die mythe heeft dit recept gelukkig de wereld uit geholpen, want risotto maken is echt niet moeilijk. Maar wel waanzinnig lekker! Doordat er ook nog flink wat groenten doorheen zitten en verse zalm is het ook nog eens een behoorlijk gezond recept.

Cookinglife Foodies
Risotto met asperges en zalm

Recept

Risotto met asperges en zalm

Dit glutenvrije risotto recept met asperges en zalm valt altijd in de smaak. Samen met champignons en lente ui is het om te smullen!

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Bereidingstijd

Bereidingstijd 30 min
Totaal 30 min

Benodigdheden

  • Grote wokpan of hapjespan

Ingrediënten

  • 200 gram risottorijst
  • 250 gram champignons
  • 200 gram groene of jonge asperges in stukjes
  • 180 gram zalmfilet in stukjes
  • 2 lente-uitjes fijngesneden
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 700 milliliter water
  • 4 eetlepels bouillon
  • 1 handjevol verse kruiden

Hoe maak je risotto met asperges en zalm?

  1. Breng het water vast aan de kook en doe hier de bouillon bij. Daarna mag het vuur laag, de bouillon moet heet zijn maar hoeft niet te koken.
  2. Bak in een grote wok eerst even de champignons met het gesnipperde sjalotje, knoflook en asperges en bak later kort de zalmstukjes mee. Die hoeven niet volledig gaar te zijn, bak kort aan en doe dan de inhoud van de pan even op een bordje.
  3. Doe opnieuw wat olie in de pan en doe hier de risottorijst bij. Bak even een paar minuten aan.
  4. Schep dan een gedeelte van de bouillon bij de rijst tot de rijst goed onder water staat. Breng dit aan de kook. Als de rijst bijna al het vocht heeft opgenomen, mag er weer wat meer bouillon bij en zo ga je door tot alle bouillon is opgenomen.
  5. Doe dan het bordje met de groenten en zalm bij de risotto en roer dit goed door de rijst heen. Doe er als laatste de lente-uitjes bij en de verse kruiden. Eet smakelijk!

Dit gerecht is ideaal om te bereiden wanneer je mensen met coeliakie te eten krijgt of wanneer je gewoon een gezonde risotto wilt maken. Wie de gasten ook zijn, met dit glutenvrije recept maak je hoe dan ook indruk. Daarnaast ziet het er ook nog eens mooi uit. De kleuren van de zalm en de asperges steken mooi af tegen de witte risottorijst. Met wat verse kruiden maak je het helemaal af. Dus waar wacht je nog op? Probeer vooral eens deze Risotto met asperge, champignon, zalm en lente ui!

Wist je dat er een eeuwenoude legende rond gaat over het ontstaan van risotto. Het verhaal gaat over de leerling glasmaker Valerius di Flandria. Hij werkte in 1975 aan de glas-in-loodramen van de Dom in Milaan. Om dit glas een mooie gele kleur te geven voegde hij de specerij saffraan er aan toe. Zijn collega's maakten hier maar al te graag grappen over. Maar hierdoor kwam hij wel op het idee om ook rijst met saffraan te kleuren en zo ontstond risotto. Dankjewel Valerius!