Recepten Hoofdgerechten

Shakshuka vind ik super exotisch klinken en heel erg leuk om uit te spreken. ‘Wat eet jij vanavond?’ ‘Shakshukaaaaa!’ ‘Wat?’. Dat dus. En dan moet je natuurlijk even uitleggen wat het is. Shakshuka is een gerecht met tomaat en ei en de laatste jaren bekender geworden doordat Ottolenghi er veel mee doet.

Cookinglife Foodies
Shakshuka met aubergine en gehaktballen

Recept

Shakshuka met aubergine en gehaktballen

Een makkelijk en snel te maken eenpansgerecht. Eenvoudig te variëren met groenten voor een vegetarische variant.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Marokkaans
Porties 3-4 personen

Bereidingstijd

Bereidingstijd 30 min
Totaal 30 min

Ingrediënten

  • 300 gram mager rundergehakt
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 aubergine
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 200 gram passata (gezeefde tomaten)
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 4 eieren
  • peper en zout

Hoe maak je shakshuka met aubergine en gehaktballen?

  1. Hak de knoflookteentjes fijn. Houd de helft ervan apart.
  2. Doe het gehakt in een kom, samen met wat peper en zout, tijm, oregano en helft van de knoflook en kneed dit door elkaar. Draai er dan kleine gehaktballetjes van. Snijd de ui in halve ringen. Verhit wat olie in de pan en doe hier de andere helft van de knoflook bij en de uienringen.
  3. Fruit de ui en knoflook aan en voeg dan de gehaktballetjes toe. Bak rondom bruin.
  4. Snijd ondertussen de aubergine en paprika in blokjes. Voeg deze toe als de gehaktballetjes bruin zijn. Laat ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur bakken.
  5. Zet het vuur laag en voeg de tomatenblokjes, komijnpoeder, cayennepeper, passata en paprikapoeder toe. Laat dit 15 minuten zachtjes pruttelen.
  6. Maak dan met een lepel 4 kuiltjes in de tomatensaus. Breek daar een ei in en zorg dat de dooier heel blijft. Doe de deksel op de pan en laat ongeveer 10-12 minuten op laag vuur staan, tot de eieren net gestold zijn.
  7. Eet smakelijk!

Ik heb eerder ook al eens shakshuka met venkel gemaakt, wat ook erg lekker was, maar toch een stuk minder vullend. Doordat je geen koolhydraten als pasta of aardappels toevoegt en enkel groenten gebruikt, had ik toch vrij snel weer honger. Deze shakshuka met aubergine en gehaktballen leek me daarom perfect. En het zag er gewoon heel erg lekker uit.

Als je het recept vegetarisch wilt houden, kun je natuurlijk ook groenteballetjes toevoegen: net zo lekker! Hoe dan ook, binnen een half uur staat er een pan met heerlijke dampende shakshuka voor je neus; lekker snel, makkelijk én gezond!