Recepten Italiaans

Waan je in de Italiaanse sferen en maak je eigen pasta! Eenvoudig te bereiden met een handige pastamachine. Je moet er wel even de tijd voor nemen, maar heel ingewikkeld is het niet! Het is een leuke activiteit voor een vrije dag of om met kinderen te doen.

Cookinglife Foodies
Zelf pasta maken

Recept

Zelf pasta maken

met een pastamachine

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 3 porties pasta

Bereidingstijd

Bereidingstijd 45 min
Rusttijd 20 min
Kooktijd 5 min
Totaal 1 uur 10 min

Benodigdheden

  • Plank
  • Kom
  • Deegroller
  • Pastamachine
  • Bord

Ingrediënten

  • 300 gr pastabloem (grano duro)
  • 3 eieren
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel olijfolie extra vierge

Hoe maak je de pasta?

    Het deeg
  1. Maak een bergje van de bloem en maak een diep kuiltje in het midden.
  2. Breek de eieren in het kuiltje. Voeg het zout en olijfolie toe in het midden en meng het voorzichtig met een vork. Voeg stukje bij beetje de bloem vanaf de zijkant toe. Langzaamaan krijgt het deeg vorm.
  3. Kneed het deeg totdat het één geheel is. Mocht het deeg te droog zijn, voeg dan wat water toe. Is het juist te nat, dan voeg je nog wat bloem toe.
  4. Kneed het deeg ca. 8-10 minuten totdat het egaal en elastisch is. Leg de deegbol in een kom, dek af met plastic en laat het 15-20 minuten rusten. Het deeg kan 24 uur bewaard worden in de koelkast, maar laat het op kamertemperatuur komen alvorens het te gebruiken.
  5. De pasta
  6. Verdeel de pasta in vier gelijke delen. Laat elk deel waar je niet mee werkt, bedekt in de kom liggen. 
  7. Plet één deel met een deegroller totdat je een dikke, ovale schijf krijgt. Bestuif deze schijf, de roller en de handen met extra bloem. Bestuif een plank om de uitgerolde pasta op te bewaren.
  8. Zet de roller van de pasta machine op de grootste stand, pers het deeg meerdere malen door de machine totdat het egaal is. Vouw het deeg op tot 1/3e en pers het weer enkele keren door de machine totdat het egaal is. Pas vervolgens de stand van de machine enkele keren aan zodat het deeg steeds dunner wordt.
  9. Haal vervolgens het dunne pastadeeg door het spaghetti of tagliatelle opzetstuk van de pastamachine. Zo krijg je de mooie lange slierten pasta! Je kunt de pasta direct koken, houd 2-3 minuten aan voor al dente of 3-4 minuten voor gare pasta. Of laat de pasta (voor een deel) drogen op een droogrek, zo kun je er later nog van genieten!

Tips en weetjes!

  • Voeg je favoriete pastasaus aan je zelfgemaakte pasta toe! Maak bijvoorbeeld een heerlijke spaghetti carbonara, pasta met aubergine en tomatensaus of spaghetti vongole!

 

  • Pastabloem (grano duro) is fijn griesmeel gemaakt van harde durum tarwe en bevat veel eiwitten en sterke gluten, wat het deeg elastischer en sterker maakt. Dit meel is dan ook perfect geschikt voor het maken van je eigen pastadeeg!
Tips en weetjes!
Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.