Recepten Glutenvrij Bakken Suikervrij Zuivelvrij

Deze glutenvrije chocolade muffins met banaan zijn vrij van geraffineerde suiker en zuivel. Ze zijn door de banaan en dadel alsnog zoetig, maar een mierzoete muffin is het zeker niet. De inspiratie voor dit recept heb ik bij een mede-blogger vandaan.

Cookinglife Foodies
Chocolade muffins met banaan

Recept

Chocolade muffins met banaan

Een heerlijke combinatie van smaken!

Gang Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties Voor ca. 10 muffins

Bereidingstijd

Bereidingstijd 20 min
Oventijd 30 min
Totaal 50 min

Ingrediënten

  • 200 gram rijstmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 2 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 100 gram medjoul dadels (ontpit)
  • 150 ml amandelmelk
  • 25 gram kokosolie
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 30 gram cacaopoeder
  • 10 gram cacaonibs
  • 20 gram kokosbloesemsuiker (of een scheutje honing of ahornsiroop)

Hoe maak je chocolade muffins met banaan?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Doe de bananen en ontpitte dadels in de keukenmachine en mix tot een mengsel.
  3. Meng alle droge ingrediënten in een kom: rijstmeel, amandelmeel, bakpoeder, cacaopoeder, cacaonibs, kokosbloesemsuiker.
  4. Klop de eieren los, samen met de amandelmelk, gesmolten kokosolie en vanille extract.
  5. Voeg dan de droge ingrediënten en het banaanmengsel bij het eiermengsel en laat de keukenmachine het deeg mengen, of doe dit met een garde of vork.
  6. Verdeel het mengsel over ongeveer 10 muffinvormpjes en bak in zo’n 30-35 minuten mooi gaar.  

Het originele recept heb ik trouwens iets aangepast, door er nog wat amandelmeel aan toe te voegen in plaats van enkel rijstmeel te gebruiken. Je kunt het amandelmeel ook vervanger door een ander soort (glutenvrij) meel, zoals boekweitmeel. Heb je geen glutenintolerantie, dan zijn ze ook lekker met speltmeel.

Ik heb trouwens wat meer amandelmelk moeten toevoegen, omdat de mix een beetje te droog werd met maar 50 ml melk; het werd bijna een brooddeeg. Kijk dus zelf ook even of het bij jou nog wat extra melk nodig heeft, of dat je wellicht eerst met wat minder melk begint.