Recepten

Ik ben een enorme fan van burgers, maar leef samen met een man die zo mogelijk een nóg grotere burgerfan is. Samen met een vriend hebben ze een soort zoektocht naar de beste burger van Nederland. Tot nu toe staat een restaurant in Arnhem op de eerste plek. Enige kennis van burgers hebben we hier in huis dus wel. Dus was ik heel benieuwd wat mijn kenner zou vinden van de vegetarische bietenburger met feta en avocado, die ik tegenkwam op een blog.

Cookinglife Foodies
Vegetarische bietenburger met feta en avocado

Recept

Vegetarische bietenburger met feta en avocado

Laat je positief verrassen door deze vegetarische bietenburger. Aards en zoet van smaak, de feta en en avocado maken het geheel af.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 bietenburgers

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 8 min
Totaal 28 min

Ingrediënten

  • 2 rauwe bieten (ongeveer 250 gram)
  • 125 gram havermout
  • 1 kleine ui
  • 100 gram feta
  • 1 knoflookteentje
  • 1 ei
  • 1 theelepel olijfolie
  • handje grofgehakte basilicumblaadjes
  • versgemalen peper en zout
  • 1 avocado
  • 2 tomaten
  • 2 handjes sla / rucola
  • kwart komkommer
  • paar augurken
  • 4 broodje voor je hamburger, bijv. spelt (of maak zelf glutenvrije broodjes)

Hoe maak je vegetarische bietenburgers met feta en avocado?

  1. Schil de bieten en rasp ze in een keukenmachine, samen met de ui en knoflook.
  2. Doe dit in een kom en voeg het havermout, ei en olijfolie toe. Meng dit goed door elkaar.
  3. Brokkel er dan de feta bij en voeg de basilicumblaadjes toe. Breng gelijk op smaak met zout en peper. Kneed het geheel dan met je handen. Laat een half uur staan (gekoeld), zodat de havermout het vocht uit de bieten kan opnemen.
  4. Maak vier burgers van het mengsel. Verwarm wat olijfolie in een (grill)pan en bak de burgers aan beide kanten mooi goudbruin.
  5. Snijd de avocado door de helft en in repen. Bedenk de broodjes met plakjes avocado, plakjes tomaat, plakjes komkommer, augurk en wat rucola. Leg hier de bietenburger op.
  6. Serveer op een glutenvrij broodje, bijvoorbeeld met wat zoete aardappelfrietjes.

Het recept zag er niet al te ingewikkeld uit, maar ik ben geen fan van fruit in hartige gerechten en daarom liet ik de mango weg. Maar eigenlijk kun je aan je burger gewoon ingrediënten toevoegen of weglaten die je lekker vindt. Stapel maar raak, zeg maar! Ik heb er in dit recept voor gekozen om een lekker uitgebreide versie te maken. Ik beleg mijn broodje met komkommer, tomaat, augurk, avocado en rucola. Uiteraard kun je weglaten wat je niet lekker vindt of juist wat extra’s toevoegen, bijvoorbeeld de mango die Maura wel in haar recept gebruikt.

Mijn burgerexpert was positief verrast door de bietenburgers! Hij heeft ze al smullend opgegeten. Omdat het de eerste keer al donker was toen ik de burgers maakte, heb ik ze een paar dagen later nog een keertje gemaakt, en daar was hij maar al te blij mee! En ik ook, want het is echt een heerlijk recept. Als je meer low-carb wilt eten, kun je natuurlijk ook het broodje weglaten en er bijvoorbeeld een salade bij maken. De burger smaakt ook los erg lekker!

Let er op dat je rauwe bieten gebruikt, dus die met schil en al. Gekookte bieten zijn te nat, deze kun je niet gebruiken.