Recepten Hoofdgerechten Vegetarisch

Ah herfst! De prachtige kleuren die je tijdens de herfst buiten ziet, zie ik ook terug in dit recept voor glutenvrije plaattaart met pompoen en geitenkaas. Oranje, bruin en zelfs paars. Pompoen is voor mij zo’n typisch ingredient wat hier tijdens de herfst ineens op tafel verschijnt. Het combineert heerlijk met zoveel andere smaken en het is écht een seizoensproduct. 

Cookinglife Foodies
Plaattaart met pompoen en geitenkaas

Recept

Plaattaart met pompoen en geitenkaas

De prachtige kleuren die je tijdens de herfst buiten ziet, zie ik ook terug in dit recept voor glutenvrije plaattaart met pompoen en geitenkaas. Je kunt het als hoofdgerecht serveren, maar het is ook erg lekker als tussendoortje op een regenachtige zondagmiddag.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 2 personen

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 25 min
Totaal 50 min

Ingrediënten

  • 6 plakjes glutenvrij bladerdeeg
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt (of lactosevrije yoghurt)
  • halve pompoen ( ca. 600 gram)
  • 1 rode ui
  • 100 gram geitenkaas
  • 50 gram walnoten
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 1 ei

Hoe maak je plaattaart met pompoen en geitenkaas?

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden
  2. Snijd de pompoen in kleine blokjes; zelf laat ik de schil gewoon zitten. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de pompoen hierover. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en het paprikapoeder. Rooster de pompoen 20 minuten in de oven.
  3. Laat ondertussen het bladerdeeg ontdooien. Pak een nieuw bakpapier en leg hier de plakjes bladerdeeg op in twee rijen van 3 plakjes. Druk de bladerdeegplakjes met de randjes op elkaar. Prik gaatjes in het bladerdeeg met een vork.
  4. Smeer het bladerdeeg in met de yoghurt. Laat de randjes vrij, deze gaan we zo omvouwen. Verdeel dan de helft van de tijm en rozemarijn over de yoghurt. Vouw dan de randjes van het bladerdeeg om.
  5. Snijd de ui in halve ringen en hak de walnoten (grof). Als de pompoen uit de oven mag, ga je de plaattaart opmaken. Verdeel de pompoen over het bladerdeeg. Hierna de uienringen en daarna brokkel je de geitenkaas eroverheen. Garneer met de rest van tijm en rozemarijn en breng op smaak met peper en zout.
  6. Kluts het ei en smeer de randjes van het bladerdeeg in met ei.
  7. Bak in de oven mooi goudbruin in ongeveer 24-30 minuten (houd het vanaf 20 minuten goed in de gaten, de baktijd kan per oven erg verschillen)

Deze plaattaart met pompoen, geitenkaas en ui zit boordevol smaak. Het is zo ontzettend makkelijk te maken en toch ziet het er best kunstig uit; prima als je eters krijgt bijvoorbeeld! Je kunt het als hoofdgerecht serveren, maar het is ook erg lekker als tussendoortje op een regenachtige zondagmiddag. Voor deze plaattaart heb je ongeveer een halve pompoen nodig (afhankelijk van hoe groot je pompoen is). Je kunt er dus nog een lekker ander gerecht mee klaarmaken, bijvoorbeeld deze heerlijke pompoensoeppompoenfrietjes of broodpudding met pompoen. Inspiratie genoeg dus voor dit pompoenseizoen ;-)!

De plaattaart heb ik gemaakt met glutenvrij bladerdeeg, wat je tegenwoordig bij veel supermarkten kunt kopen. Het is sowieso verkrijgbaar bij de natuurwinkel. Ik moet bekennen dat ik nog nooit zelf bladerdeeg heb gemaakt, omdat het me behoorlijk veel werk lijkt en daarnaast ingewikkeld. 

Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.